Articolele din categoria CULTURĂ:

Dacia 1310 era modelul de top al anilor 1980
Cât costa o Dacia, în dolari americani, în ultimii ani ai epocii Ceaușescu
Autoturismele Dacia au fost nu doar autoturismul simbol al perioadei comuniste, ci și un produs de propagandă de care Nicolae Ceaușescu s-a folosit din plin. Lansarea producției de autoturisme, sub licență Renault, în august 1968, a fost o lovitură de imagine uriașă, ce sugera o liberalizare spre Occident a României, la fel ca Iugoslavia lui Tito. Până la mijlocul anilor '80, însă, asemeni altor multe speranțe risipite ale anilor '`60, noile modele Dacia s-au dovedit tot mai anoste, învechite tehnologic și anacronice ca design. Chiar și așa, în lipsa altei oferte, se făceau liste lungi pentru cumpărarea unui autoturism produs la Mioveni. Cei mai norocoși erau românii care aveau câștiguri în valută și o putea cumpăra în dolari.
Sf. Mihail și Gavril /Arhivă foto
8 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Mihail și Gavril. Ce este bine să faci în această zi Sfântă
Pe 8 noiembrie, îi celebrăm pe cei mai cunoscuți dintre Arhangheli: Sfântul Arhanghel Mihail, izbăvitorul de primejdii și necazuri, de boli și ispite, și Sfântul Arhanghel Gavriil, ocrotitorul familiilor, al mamelor și al copiilor. Această zi specială este plină de tradiții, obiceiuri și rugăciuni care sunt considerate a aduce noroc și sănătate în viața celor care le practică.
Sfântul Dimitrie Basarabov
SĂRBĂTOARE 27 octombrie: Zi însemnată în calendarul ortodox - Un mare sfânt este pomenit astăzi - Zi de post
Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov este sarbatorit pe 27 octombrie. S-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare (in Bulgaria). A trait in secolul al XIII-lea, in timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, se va retrage intr-o pestera. Nu stim cat timp s-a nevoit in aceasta pestera si nici cand a trecut la cele vesnice. Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului. Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie: i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: "Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui". Parintii vor merge la locul indicat in vis, langa raul Lom, si vor gasi trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre.
Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
SĂRBĂTOARE 26 octombrie: Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir - Cruce roșie în calendar
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor - un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.
Barajul de la Vidraru este una dintre cele mai importante amenajări hidroenergetice din România
Scenariul unui film despre PRĂBUȘIREA barajului de la Vidraru l-a scos din minți pe Ceaușescu. Ce a pățit regizorul?
Nicolae Ceaușescu era pasionat de filme și, într-un fel, înțelegea ce ar trebui să transmită acestea. Fostului lider comunist îi plăceau filmele americane pentru că aveau scenarii și acțiune credibile, chiar și atunci când făceau propagandă, spre deosebire de pelicule românești, pe care le considera plictisitoare. Cu toate acestea, când unul dintre cei mai de succes regizori, Dinu Cocea, i-a propus un scenariu american de tip catastrofal, Ceaușescu a făcut o criză de nervi și l-a "executat" profesional pe veteranul cineast. 
Cargoul "București" (sursă foto: marinarii.ro)
Ocolul Pământului în 144 de zile. Povestea cargoului "București", primul vas din România care a înconjurat planeta
Ocolul Pământului a fost o provocare pentru navigatori și nu numai, de când cei care călătoreau pe mări au acceptat ideea că planeta este rotundă și că, pornind dintr-un punct, poți reveni în același loc. Jules Verne a făcut celebră provocarea, în cunoscutul roman "Ocolul Pământului în 80 de zile". Pentru navigatorii români, acest vis s-a întâmplat în 1963, când cargoul București a reușit să dea ocol planetei în aproximativ 4 luni și jumătate.
Sfantul Proroc Osea
Sărbătoare 17 octombrie: Zi importantă în calendarul ortodox - Un mare sfânt este pomenit astăzi
Sfantul Proroc Osea a fost fiul lui Beyri, din tribul lui Isahar. A prorocit cu opt sute de ani inainte de Nasterea lui Hristos, pe cand evreii din Samaria au fost luati in robia asiriana. El a certat cu asprime pe Israel si pe Iuda pentru idolatria lor. A vestit pieirea Samariei si a lui Israel din cauza pacatelor. Ne-a ramas de la el o carte in 14 capitole. El a vestit sfarsitul si desfiintarea jertfelor Vechiului Testament. A prorocit in timpul domniei a patru regi, timp de aproape 30 de ani. Este primul proroc care prezinta legamantul dintre Dumnezeu si poporul Sau ca pe legatura de dragoste dintre barbat si femeie.