"Astăzi este Ziua Naţională a Lecturii. Cititul ne aduce cunoaştere, toleranţă, ne aduce înţelegerea trecutului. Nicolae Iorga spunea că un popor care nu-şi cunoaşte trecutul este condamnat să-l repete", a transmis ministrul.
Ea a citit un pasaj din romanul autobiografic "Noaptea", al lui Elie Wiesel, în care personajul principal este un adolescent de cincisprezece ani care asistă, seara, într-unul din lagărele naziste, la un concert din Beethoven, pe care un violonist polonez îl dădea "pentru un public alcătuit din oameni în agonie şi din morţi". Dimineaţa, adolescentul descoperă trupul solistului "ghemuit, mort", lângă care "zăcea vioara, călcată în picioare, strivită, mic cadavru insolit şi tulburător".
"Am ales acest pasaj tocmai pentru a sublinia cât de important este să vezi unde am greşit în trecut, să înţelegi cât de fină a fost linia de demarcaţie între un curent care părea popular şi genocidul care a dus la curmarea milioane de vieţi", se mai arată în mesajul Ralucăi Turcan.
La 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie a aceluiaşi an de deputatul liberal Sebastian Burduja, şi semnată de 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua Naţională a Lecturii pe 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021. În data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către preşedinte ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.