1. "SĂRUTUL" lui Rodin
Primul sărut selectat de Life Magazine este cel imortalizat în celebra sculptură cu același nume a lui Auguste Rodin. Chiar și după standardele moderne este o scena fierbinte, dar în momentul în care lucrarea a fost pentru prima data prezentată publicului, în 1898, a stârnit atât controverse din partea criticilor conservatori. Pe de altă parte, lucrarea s-a dovedit extrem de populară, sculptorul primind imediat numeroase comenzi pentru a realizat noi variante.
PRIMUL SĂRUT PE PELICULĂ
A apărut in filmul cu același titlu realizat de Thomas Edison. Gestul este atât de pudic și oarecum crispat, încât nu transmite nimic din pasiunea sculpturii lui Rodin, realizată cam în aceeași perioadă. Cu toate acestea, cele câteva secunde au fost cenzurate până în anii '30 ai secolului 20.
sursă foto: Profimedia
`Sărut Victoriei` sau `V (ictory) (over)-J (apan) Day in Times Square`
Dacă este să ținem cont strict de notorietate, aceasta este cea mai reprodusă imagine cu scena unui sărut. Îmbrățișarea pasională a unui marinar cu iubita sa a fost imortalizată în centrul New York-ului, în data de 14 august 1945, de către fotograful Alfred Eisenstaedt de la Life Magazine. Instantaneul are și o latură sinistră, Victoria Statelor Unite asupra Japoniei fiind obținută în urma devastatoarelor bombardamente nucleare de la Hiroșhima și Nagasaky. Protagoniștii au refăcut scena în 2013.
sursă foto: Profimedia
`Sărutul vieții"
Fotografia realizată în 1968, de către Rocco Morabito, are cea mai emoționantă poveste. Ceea ce pare a fi un gest provocator, având în vedere faptul că protagoniștii sunt 2 bărbați, reprezintă de fapt momentul în care viața unui electrician care a fost curentat este salvată de colegul său, care-i face respirație gură la gură.
sursă foto: Profimedia
`Sărutul fratern` tovărășesc
Este cea mai amuzantă alegere a jurnaliștilor de la Life Magazin, dar reprezintă o imagine istorică emblematică. Scena surprinde un sărut aparent pasional între liderii comuniști Leonid Brejnev (URSS) și Eric Honecker (DDR, fosta Germanie Democrată), doi bărbați trecuți de prima tinerețe.
sursă foto: Profimedia
Imaginea a devenit celebră în anii `90 și sub formă de pictură murală, pe rămățitele zidului Berlinului, botează ironic "Doamne, Ajută-mă să scap de acestă dragoste mortală".
Sărutul Brejnev-Honecker sub formă de graffiti (autor Dmitri Vrubel, foto: Profimedia)