MENIU

Mai multe ţări europene şi-au luat angajamentul să accepte deţinuţi de la Guantanamo

Foto: usatoday.net

Guvernul american a obţinut angajamente din partea mai multor state europene să primească deţinuţi de la Guantanamo, în cadrul eforturilor sale de a închide centrul de detenţie controversat.

În total, nouă ţări din Uniunea Europeană poartă discuţii pentru a primi deţinuţi, potrivit ziarului, care citează oficiali din administraţia Obama sub acoperirea anonimatului. Patru dintre aceste ţări şi-au luat deja angajamentul să primească deţinuţi pasibili de eliberare, iar alte cinci studiază această posibilitate, potrivit ziarului Washington Post.

În prezent, la închisoarea deschisă în Cuba în ianuarie 2002 pentru inamicii combatanţi se mai află 229 de deţinuţi. Preşedintele american Barack Obama a ordonat închiderea taberei până în 22 ianuarie 2010.

Circa 80 de deţinuţi sunt pasibili de eliberare şi, potrivit Washington Post, un acord pentru transferarea unora dintre ei ar putea linişti parţial dezbaterea din Statele Unite privind transferul altora pe teritoriul american.

Luna aceasta, Portugalia s-a alăturat Bermudelor, Franţei, Irlandei şi insulei Palau, anunţând că este dispusă să primească deţinuţi de la Guantanamo. Australia şi Georgia poartă "discuţii pozitive" în acest sens cu administraţia Obama, scrie ziarul, citând oficiali americani.

Statele Unite au abordat şi ţări din America Latină, din Golf, din Balcani şi din fosta Uniune Sovietică, adaugă Washington Post.

"Obama dispune de o simpatie politică politică (...) Lucrurile decurg mult mai bine decât puteam să credem", a declarat un oficial.

Congresul american i-a interzis temporar, în luna iulie, preşedintelui Obama să aducă vreun deţinut de la Guantanamo pe teritoriul american, în aşteptarea unui plan complet şi precis privind viitorul centrului de detenţie.
Mai multe articole despre:
SUA deţinuţi Guantanamo