Noi detalii în scandalul violent de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Declarații cutremurătoare făcute de medici: „Au intrat cu bâte, cu furci și cu săbii”
Un incident șocant a avut loc la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, unde mai mult de zece persoane înarmate au pătruns în unitatea de primiri urgențe în căutarea victimelor unui conflict izbucnit între două familii din orașul Pantelimon.
Înarmați cu bâte, furci și săbii, atacatorii au intrat în spital pentru a-i lovi din nou pe cei deja răniți în altercație, provocând panică printre pacienți și personalul medical.
Atac brutal în spital
Sâmbătă seară, după o altercație violentă în orașul Pantelimon, șase persoane au fost transportate la Spitalul Sfântul Pantelimon pentru îngrijiri. În scurt timp, un grup de 10-15 indivizi a oprit mașinile în fața spitalului și a intrat în grabă în unitatea de primiri urgențe, în căutarea celor răniți. Atacatorii, înarmați cu bâte, furci și săbii, au început să caute prin camere, fără a ține cont de prezența personalului medical sau a celorlalți pacienți.
Fiorela Mitoiu, purtătorul de cuvânt și șefa unității de primiri urgențe, a declarat pentru Digi24: „Au intrat cu bâte, cu furci şi cu săbii, din ce am putut vedea în urma analizei imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din unitatea de primiri urgenţe. Au fost cam 10-15 persoane care au oprit în faţa porţii spitalului, au coborât în fugă şi efectiv au intrat fără nicio reţinere, fără a putea fi opriţi, în camera de gardă, în căutarea primelor victime, sosite cu mijloace proprii. Au fost foarte agresivi. Din fericire, personalul medical nu a fost agresat fizic, sunt doar foarte speriaţi. Au lovit aparatură, au distrus un birou şi au dat cu bâta într-un calculator. Au ameninţat, au făcut scandal şi au părăsit repede unitatea de primiri urgenţe pentru că şi-au dat seama că sosesc organele de poliţie care fuseseră deja alertate de către personalul medical prin 112”.
Atacatorii au provocat daune materiale în spital, distrugând echipamente și mobilier înainte de a pleca în grabă, după ce au realizat că poliția fusese alertată.
Victime și daune materiale în urma altercației
Din fericire, singura persoană agresată suplimentar a fost o femeie, atacată în zona de triaj a spitalului. Ceilalți pacienți implicați în conflict erau fie în afara unității de primiri urgențe, fie în alte zone ale spitalului, evitând astfel un nou val de violențe. "Au căutat în toate camerele, dar nu i-au găsit pentru că erau plecați în afara UPU," a explicat Mitoiu.
Atacatorii au provocat pagube semnificative, distrugând un calculator și alte echipamente medicale, însă nu au rănit personalul spitalului. „Este imposibil să oprești astfel de oameni cu mâinile goale,” a adăugat medicul, menționând că agenții de pază ai spitalului nu au putut interveni din cauza armelor folosite de atacatori.
Intervenția imediată a autorităților
În timpul atacului, unii pacienți s-au ridicat de pe paturi și au încercat să părăsească unitatea de primiri urgențe din cauza fricii. Între timp, personalul medical a alertat autoritățile, iar poliția a intervenit rapid pentru a preveni escaladarea conflictului. Șase persoane implicate în altercația inițială au fost transportate la spital, dintre care două au necesitat intervenții chirurgicale urgente.
Acest incident a ridicat semne de întrebare cu privire la securitatea în spitalele din România și capacitatea autorităților de a proteja pacienții și personalul medical în fața unor astfel de situații extrem de violente.