MENIU

Tăriceanu: Aşteptăm un gest de onoare din partea domnului Grindeanu

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a spus că partidul său a decis să retragă sprijinul politic acordat guvernului PSD-ALDE Grindeanu şi că toţi miniştrii membri ai ALDE au demisionat. Tăriceanu a precizat că "aşteaptă un gest de onoare din partea domnului Grindeanu", contrazicându-l, astfel, pe Liviu Dragnea care a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că premierul a fost de acord să îşi dea demisia. 

Călin Popescu Tăriceanu a făcut precizări, după ce Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a făcut declaraţii legate de retragerea susţinerii politice a guvernului Grindeanu. 

"Astăzi biroul politic central al ALDE s-a întrunit pentru a discuta pe marginea raportului de activitate al Guvernului Grindeanu şi, din păcate, analiza ne-a dus la concluzii pe care nu ni le-am dorit: o slabă performanţă a actualului executiv.

Suntem conştienţi că există o discrepanţă majoră între percepţia publică generală legată de performanţa primului ministru şi realitate. Părerea publică părea să fie una favorabilă primului ministru, dar analiza relevă o situaţie care devine mai mult decât preocupantă şi riscăm să eşuăm.

Am decis să punem realitatea pe masă şi nu este un capriciu al cuiva.....

Ce face primul ministru: sigur că urmăreşte realizarea programului de guvernare şi care îl obligă la îndeplinirea acestor prevederi. El trebuie să fie cel care conduce acţiunea Guvernului, cel care dirijează o echipă şi dă direcţia în care merge Guvernul. Dacă anumite proiecte se împiedică în hăţişul birocratic el face arbitrajul final între miniştrii, coordonează activitatea ministerelor şi a agenţiilor.

Analiza ne-a dus la concluzia că guvernul e alcătuit dintr-un număr de miniştri care, fiecare, lucrează într-o relativă libertate şi independenţă, fără o mână care să îi coordoneze. Care e atunci rolul primului ministru?

Vă dau un exemplu: măsurile luate de creştere a salariilor şi pensiilor sigur că au dus la o creştere economică, care trebuie să fie susţinută nu doar de consum, ci şi de investiţii publice şi private. Ritmul de realizare a investiţiilor din sectorul public e foarte prost, ori programul nostru este pus în pericol.

Am decis să retragem sprijinul politic guvernului condus de Grindeanu şi colegii noştri care sunt şi miniştri şi-au prezentat demisiile.

Un guvern care nu mai are sprijin politic nu mai poate funcţiona. Aşteptăm un gest de onoare din partea domnului Grindeanu", a spus Tăriceanu.