MENIU

Statul Paralel, zguduit din temelii! Încep să cadă primele capete: Iohannis l-a eliberat din functie pe Cristian Bizadea, adjunctul directorului Serviciului

SRI / Foto: Inquam Photos

Seria de dezvăluiri și denunțurile repetate de la DNA au creat tumult în interiorul Statului Paralel, lovit chiar la vârf zilele acestea, după ce procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar cu cauțiune pentru generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, acuzații de trafic de influență și spălare de bani. La doar câteva zile de la audierile maraton de la DNA, președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind trecerea în rezervă a lui Romeo Cristian Bizadea din funcția de adjunct al directorului SRI. Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă. Trecerea în rezervă a lui Bizadea vine la 8 ani de la numirea sa în funcție, 22 iulie 2016. Acesta se pensionează, practic, la doar 48 de ani.

"Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 31 mai 2024, următoarele decrete:

Decret privind trecerea în rezervă a domnului general-locotenent – cu trei stele Bizadea Romeo-Cristian din Serviciul Român de Informații, la data de 1 iunie 2024;

Decret privind eliberarea din funcția de adjunct al directorului Serviciului Român de Informații a domnului general-locotenent – cu trei stele Bizadea Romeo-Cristian, la data de 1 iunie 2024", se arată în comunicatul Președinției. 

Anterior numirii în funcția de adjunct al directorului SRI, Bizadea a deținut funcția de șef de Cabinet al lui Eduard Hellvig. 

De altfel, de la angajarea sa în Serviciu, în anul 2001, acesta a deținut diferite funcții în Direcția Generală Contraspionaj: locțiitor al șefului Direcției, șef de departamente de analiză, operațiuni și planificare. În această calitate, a participat la operaţiuni derulate în cooperare cu parteneri interni și externi ai SRI.

A coordonat și contribuit la o bună parte din procesele de transformare instituțională a SRI.
În anul 2013 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea București, cu teza intitulată „Orientul Mijlociu Extins; o perspectivă demopolitică”.

Este lector universitar și a predat cursuri de analiză a informațiilor și analiză de risc la Universitatea București și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.

Este licențiat în drept al Universității „Lucian Blaga” Sibiu și are un master în comunicare și relații publice, obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Mai multe articole despre: