MENIU

Iohannis, către Parlament: "Ce facem cu marile sisteme publice: educaţie, sănătate, pensii?"

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția Parlamentului, în cadrul discursului susținut în fața plenului reunit, că "suntem în întârziere în a da răspunsuri esenţiale cu privire la preocupări majore de pe agenda cetăţenilor", referindu-se, în acest context, la marile sisteme publice, respectiv educația, sănătatea și pensiile. Iohannis a subliniat că își dorește ca în 2016 să fie definite clar 'obiectivele naţionale şi direcţia în care ne dorim să meargă sistemul nostru de educaţie'.

"Suntem în întârziere în a da răspunsuri esenţiale cu privire la preocupări majore de pe agenda cetăţenilor, inclusiv în perspectiva anului 2018, când vom sărbători Centenarul Marii Uniri. Ce facem cu marile sisteme publice – educaţie, sănătate, pensii? Ce soluţii găsim pentru sutele de mii de tineri fără diplomă de Bacalaureat care se integrează greu sau deloc pe piaţa muncii? Ce se întâmplă dacă vom constata într-un viitor nu foarte îndepărtat că sistemul de pensii nu mai este sustenabil? Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionăm problema demografică şi cum evităm un viitor probabil în care România ar deveni lipsită de atractivitate şi ca forţă de muncă, şi ca piaţă de desfacere şi va fi slăbită în cadrul Uniunii Europene din cauza scăderii demografice?", a declarat Klaus Iohannis.

În acest context, Iohannis a punctat că oamenii așteaptă dezbateri pe marile teme ale societății.

"Anul acesta se încheie un mandat parlamentar, însă parcursul politic continuă, iar marile teme ale societății românești rămân aceleaşi. În lumina preocupării pentru astfel de teme, am lansat zilele trecute o amplă dezbatere naţională în domeniul educaţiei şi cercetării în cadrul proiectului pe care l-am numit „România educată”. Îmi doresc ca în 2016 să definim clar obiectivele naţionale şi direcţia în care ne dorim să meargă sistemul nostru de educaţie. Chiar dacă sunt poate mai puţin spectaculoase într-un an electoral, asemenea dezbateri sunt esenţiale și aşteptate de oameni", a adăugat șeful statului.

"Aceste subiecte trebuie să fie pe agenda noastră, a tuturor. Pe aceste subiecte avem datoria să construim pentru România şi să generăm acord, dincolo de stânga sau dreapta, de expertiza tehnocrată sau partide", a mai punctat Iohannis.

 

Iohannis:Acest stat nu poate da impresia unei funcționări haotice.Avem de gestionat provocări majore



"Vreau să trasmit un mesaj limpede: acest stat nu poate da impresia unei funcționări haotice, dezordonate, a unui stat în care fiecare face ce vrea și fiecare instituție are o agenda proprie". Acesta a fost principalul mesaj transmis de președintele Klaus Iohannis, în cadrul discursului susținut, luni, în fața plenului reunit al Parlamentului. În acest context, Iohannis a subliniat faptul că România are de gestionat provocări majore, precum criza migrației, creșterea amenințării teroriste, riscurile de securitate dinspre est și punerea sub semnul întrebării a proiectului european, care "fac din 2016 un an crucial pentru stabilitatea din regiune și pentru viitorul Europei". În ceea ce privește politica internă, șeful statului a subliniat că nu va fi 'un simplu spectator' și a precizat că își dorește un 'altfel de an electoral', reiterând faptul că "imunitatea parlamentară nu are voie să fie folosită pentru a bloca cererile justiției".

Mai multe articole despre:
sănătate pensii educaţie Klaus Iohannis