MENIU

​Nu doar Grecia e falită! Se întâmplă și la „Case” mai mari, chiar „în umbra” Casei Albe

Acum, când se vorbește practic numai despre falimentul statului elen, mai există o entitate statală ce are datorii enorme pe care nu și le poate achita. Mai mult, spre deosebire de Grecia, asupra căreia sunt ațintiți ochii întregii lumi, acest stat nici măcar nu se poate declara falit. Vorbim despre Puerto Rico, al cărui guvernator a declarat că acest teritoriu american nu/și poate plăti datoria de 72 de miliarde de dolari, relatează BBC.

Daca in cazul Greciei, datoriile sunt in mare parte catre entitati publice, in cazul statului Puerto Rico banii sunt datorati, in mare parte, investitorilor privati din SUA, in special fondurilor mutuale.

Intr-un mesaj televizat, Guvernatorul Alejandro Garcia Padilla (în imagine) spus ca va solicita un moratoriu in privinta ratelor de platit si va forma o echipa care sa restructureze datoria publica.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca guvernul SUA exclude o salvare cu bani federali pentru insula cu circa 3,5 milioane de locuitori.

Puerto Rico, teritoriu SUA autoguvernat, este in recesiune din 2006

Garcia Padilla a cerut autoritatilor centrale sa permita Puerto Rico sa-si ceara falimentul pentru a-și putea amâna, pentru cativa ani, platile în contul serviciului datoriei externe.

Desi sunt teritoriu SUA iar rezidentii primesc cetatenia Statelor Unite, Puerto Rico nu are acelasi statut ca alte state sau municipalitati americane.

Asta inseamna ca nu poate sa-si ceara falimentul asa cum a facut-o, de exemplu, orasul Detroit cand n-a mai putut sa-si plateasca datoriile, pentru că nu este o municipalitate.

Într-un interviu acordat cotidianului „The New York Times”, Guvernatorul Padilla a recunoscut că Puerto Rico a intrat într-o adevărată „spirală a morții economice.”

Potrivit Reuters, Casa Albă a anunțat, luni, că va îndemna Congresul să ia în considerare schimbarea legii, pentru a-i permite insulei să-și declare falimentul.

Mai multe articole despre:
SUA Grecia Puerto Rico faliment