MENIU

Cum se turnau românii la Securitate? "Nu adunai like-uri, dar te ajutau vecinii să ajungi cunoscut unde trebuie” - documente CNSAS

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității continuă demersul de popularizare a practicilor opresive ale instituțiilor de forță din perioada regimului comunist, Miliția și Securitatea. O nouă serie de documente de arhivă le arată tinerilor de azi cum era posibil ca oamenii de rând să se pârască între ei, din motive care azi ar părea hilare.

 
"Ți-au povestit părinții că pe vremea comuniștilor era periculos să înjuri regimul cu fereastra deschisă, dar crezi că e doar o legendă urbană? Să știi că nu e!
 
Și crezi că dacă erai atât de trivial pe cât nu putea hârtia să suporte, n-aveau vecinii soluție și pentru asta? Iată că aveau! Să cheme „organul competent” pentru a-i reproduce, „oral, cuvânt cu cuvânt, seria de injurii şi expresii nedemne”.
 
Azi astfel de denunțuri pot părea amuzante, dar, în anii comunismului, consecințele erau cel mai adesea extrem de grave."
 
 

În cadrul aceluiași demers de prezentare a unei părți mai puțin cunoscute a istoriei din perioada comunistă, CNSAS a postat săptămâna trecută o serie de fotografii cu tineri reținuți de organele de opresiune pentru simplul fapt că purtau tricourile formațiilor preferate.

Milițienii rock and roll. Fotografii document cu tineri rockeri din anii ’80, săltați de Miliție – GALERIE

Mai multe articole despre: