MENIU

Telefoanele mobile, interzise în școli. Elevii nu le vor mai putea folosi nici în pauză. Care sunt singurele excepții?

Telefoanele mobile vor fi interzise în școli, iar elevii nu vor mai putea folosi dispozitivele nici în pauze. Conform noii reglementări, dispozitivele sunt complet interzise pe parcursul zilei, nu doar în orele de curs. Pe de altă parte, reglementare nu va fi aplicată uniform în toate școlile din țară.

 

Conform noilor reglementări, telefoanele nu vor mai putea fi folosite nici măcar în pauze, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă față de regulamentul anterior, care permitea accesul la smartphone-uri în aceste momente.

În afara acestor cazuri, telefoanele vor fi depozitate într-un spațiu sigur, amenajat în fiecare sală de clasă, la care vor avea acces doar profesorii sau personalul auxiliar.

 

Decizia de a interzice telefoanele mobile pe parcursul întregii zile școlare vine în contextul preocupărilor legate de utilizarea excesivă a tehnologiei în rândul tinerilor. Ministerul Educației a subliniat importanța acestei măsuri pentru crearea unui mediu educațional mai concentrat, în care atenția elevilor nu este dispersată de notificări și rețele sociale.

Totuși, această reglementare nu va fi aplicată uniform în toate școlile din țară. Ministrul Educației, Ligia Deca, a menționat că fiecare instituție de învățământ va avea posibilitatea să decidă în mod autonom aplicarea interdicției. „Nu am introdus această interdicție la nivel național pentru că sunt copii care fac naveta și au nevoie să comunice cu părinții”, a explicat Deca.

Dacă un elev este surprins folosind telefonul mobil în timpul programului școlar, profesorul are dreptul să rețină dispozitivul și să îl returneze la finalul zilei, conform prevederilor din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din 2024.

Mai multe articole despre:
telefoane interzise elevi scoala nici in pauza