UNICEF, statistică alarmantă privind copiii subnutriţi
Cinci din șase copii cu vârsta sub doi ani din țările în curs de dezvoltare nu primesc suficient tipurile corecte de alimente, punându-le în pericol sănătatea mentală și fizică în mod ireversibil, a alertat vineri Fondul Națiunilor Unite pentru copii (UNICEF), cu sediul la New York.
Jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între șase și 23 de luni nu sunt hrăniți suficient de frecvent, spune UNICEF. De asemenea, o lipsă generalizată de alimente solide și de ingrediente variate privează aceeași grupă de vârstă de nutrienți esențiali atunci când creierul, oasele și organele lor în creștere au nevoie cel mai mult, a declarat agenția ONU, citată de Thomson Reuters Foundation.
Chiar și în familiile înstărite din țările în curs de dezvoltare, "mult prea mulți" sugari și copii mici nu beneficiază de suficientă hrană, spune agenția ONU într-un raport publicat înaintea Zilei Mondiale a Alimentației, marcată la 16 octombrie. "Cum se poate ca în 2016 să avem încă atât de mulți copii care nu primesc hrană suficientă (pentru) o creștere sănătoasă?" — se întreabă France Begin, senior consilier de nutriție la UNICEF în New York, într-un interviu telefonic.
"Primii doi ani de viață ... sunt o fereastră de oportunitate pe care nu doriți să o ratați", a declarat aceasta pentru Thomson Reuters. Îmbunătățind calitatea și cantitatea alimentelor pentru copii pot fi salvate 100.000 de vieți pe an, pot fi reduse costurile de sănătate și îmbunătăți productivitatea la vârsta adultă, argumentează UNICEF, scrie Agerpres.