MENIU

Proiectul prin care primarul Dominic Fritz vrea să bată palma cu OMV. Tehnologie neomologată, implementată la Timișoara

Proiectul prin care primarul Dominic Fritz vrea să bată palma cu OMV

Dominic Fritz vrea să înceapă un proiect experimental la Timișoara împreună cu cei de la OMV. Primarul rezist a propus spre aprobare un memorandum pentru implementarea „Proiectului Geotermal”. Acesta presupune extragerea energiei geotermale, printr-un nou procedeu, prin captarea căldurii din stratul de roci din subsolul Timișoarei.

Primarul Dominic Fritz susține că Memorandumul reprezintă doar primul pas într-un proces mai amplu, care implică, printre altele, un plan cu soluții tehnice pentru exploatarea tehnologiei la Timișoara. Toate costurile vor fi suportate nu de gigantul austriac, ci de timișoreni.

Edilul susține că gigantul energetic și-a ”manifestat intenția” privind încheierea unei colaborări cu Municipiul Timișoara pentru ”identificarea de soluții tehnice disponibile pentru producția de energie geotermală din surse regenerabile”.

Proiectul se bazează pe tehnologie geotermală în buclă închisă, care presupune forarea și introducerea în sol a unor conducte realizate dintr-un material special termoconductor, la adâncimi de până la 7.000 de metri. Conductele ar urma să preia căldură de la stratul de rocă magmatică, unde se înregistrează temperaturi de aproximativ 300 grade Celsius.

Tehnologia a fost dezvoltată de o firmă canadiană finanțată și de grupul austriac OMV. Compania are astfel de proiecte în derulare în Canada, Statele Unite și Germania și vrea să o implementeze și în România, însă pentru asta are nevoie de modificarea legislației locale în vigoare.

Gigi Becali sare în apărarea oierilor: Să vină de la ANSVAS și să taie o oaie bolnavă, eu o MĂNÂNC în fața lor

În iunie 2023, cei de la OMV au anunțat că au preluat 6,5% din acțiunile firmei, contra unei investiții de 34 milioane euro. Austriecii au semnat atunci și un acord comercial în baza căruia au devenit parteneri-cheie ai start-up-ului și vor beneficia de condiții de licențiere preferențiale.

Pentru implementarea tehnologiei în României, este nevoie însă de modificarea și completarea Legii minelor, care în prezent reglementează exclusiv exploatarea apei geotermale, adică a acviferelor subterane, în timp ce noile instalații injectează în subteran apă din alte surse.

„Asemănător unui radiator prin care este recirculată apa, sistemul de conducte captează căldura subterană a rocilor magmatice și o aduce la suprafață sub formă de lichid fierbinte. Acest lichid este apoi transformat în cadrul centralei de cogenerare atât în energie electrică, cât și în energie termică. Captarea în buclă închisă nu utilizează resurse naturale, deoarece nu extrage apă fierbinte din subteran. De asemenea, tehnologia în circuit închis nu necesită dispozitive de pompare, deoarece lichidul fierbinte este returnat la suprafață”, se arată într-o prezentare a Federației Patronale Petrol și Gaze.

Asociația din care face parte OMV arată că sunt necesare modificări legislative pentru prelungirea la treizeci de ani a perioadelor prevăzute de lege pentru permisele de foraj. Schimbarea legii este necesară pentru că proiectele în circuit închis necesită cel puțin trei ani de la stadiul inițial de dezvoltare până când devin pe deplin operaționale. 

Acte cruciale pe agenda ședinței de Guvern de miercuri, 25 septembrie: Tarifele RCA, sub lupa Executivului. Acordarea ajutoarelor de urgenţă așteaptă aprobarea