MENIU

Țeapa de care au parte turiștii români odată ajunși pe litoralul bulgăresc. Ce uită autoritățile să informeze. „Nu ne interesează, la noi trebuie să știi legea”

Țeapa de care au parte turiștii români odată ajunși pe litoralul bulgăresc. Foto: Profimedia

Din ce în ce mai mulți dintre turiștii români aleg să-și petreacă vacanța pe plajele sălbatice din Bulgaria, în căutarea unei atmosfere liniștite și relaxante, departe de aglomerația specifică altor destinații turistice. Însă, în ciuda beneficiilor oferite de aceste locuri, există și anumite riscuri pentru cei care aleg să se îndrepte spre litoralul bulgăresc, iar aceste riscuri sunt, paradoxal, generate de către autoritățile din Sofia.

An de an, un număr tot mai mare de români aleg să-și petreacă vacanța pe litoralul bulgăresc, mulți dintre ei optând pentru camping cu rulotele sau corturile chiar în apropierea plajelor, uneori chiar pe nisip. Locurile cele mai căutate sunt cele apropiate de granița cu România, iar plaja sălbatică din apropierea localității Krapets este considerată cea mai renumită din Bulgaria în ultimii aproximativ trei ani. 

Turiștii care ajung aici nu vor găsi șezlonguri, muzică sau aglomerație, și pot să se bucure de natură într-un mediu liniștit și accesibil financiar. Cu toate acestea, autoritățile din Bulgaria nu sunt încântate de popularitatea pe care o au astfel de locuri.

Pe data de 16 iunie 2020, Curtea Constituțională din Bulgaria s-a pronunțat a fi împotriva contestării amendamentelor la Legea Mării Negre, lege care prevede interzicerea camping-ului cu corturi, ori vehicule precum rulotele, în zonele de protecție (dune) de la malul Mării Negre.

Donald Trump a acordat primul interviu de la tentativa de asasinat: „Trebuia să fiu mort”. De ce a ridicat pumnul după ce a scăpat de ploaia de gloanțe

Astfel, potrivit legiuitorilor din țara vecină, proiectul de lege prevede o posibilitate legală pentru autoritatile de la Sofia de a amenda camparea” în interiorul zonelor plajelor maritime (zonele protejate cu dune).

Concret, poliția poate amenada turiștii chiar și cu 1.000 de leva, adică undeva în jur de 500 de euro. Chiar săptămâna trecută, autoritățile din Bulgaria au amendat mai mulți turiști ce veniseră în vacanță la plaje sălbatice.

Din păcate, românii afectați de această situație nici măcar nu știu unde să plătească amenzile. „Nici nu mi-au spus unde pot să plătesc. Unii mi-au spus să merg la poliție, alții la bancă. Nu există un cont, nimic”, a spus un șofer din Hunedoara. Iar răspunsul autorităților atunci când s-a atras atenția că în zonă nu există semne care să indice faptul că este interzisă camparea a fost unul stringent: „nu suntem obligați să punem avertismente, toată lumea trebuie să știe legea”, au spus autoritățile.

Oficialii se tem de o supraîncărcare a rețelei energetice naționale. Ce ne recomandă Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic

Mai multe articole despre:
turisti litoralul bulgaresc campare plaja amenda