Război în Ucraina, ziua 955. Zelenski a vizitat soldaţi care luptă în regiunea rusă Kursk. UE pregătește sancțiuni Iranului pentru rachetele livrate Rusiei - LIVE TEXT
Ucraina a intrat în ziua 955 a războiului. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că a vizitat regiunea Sumî, la graniţa cu Rusia, şi s-a întâlnit cu soldaţi care participau, de cealaltă parte a graniţei, la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk. Între timp, Uniunea Europeană pregăteşte sancţionarea Iranului pentru livrările de rachete către Rusia
UPDATE 21:00 - Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea intra în NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia
Ucraina ar putea totuși adera la NATO chiar dacă părți din teritoriul său ar rămâne ocupate de Rusia, a declarat într-un interviu fostul secretar general al alianței, Jens Stoltenberg, potrivit The Kyiv Independent, relatează HotNews.ro.
Unul dintre principalele argumente împotriva acordării statutului de membru pentru Ucraina la acest moment se referă la clauza de apărare reciprocă prevăzută la Articolul 5 al NATO și care ar atrage imediat alianța într-un război direct cu Rusia.
Dar, într-un interviu acordat vineri Financial Times, Jens Stoltenberg a sugerat că ar putea exista modalități de a ocoli acest lucru dacă teritoriul ucrainean considerat parte a NATO nu ar fi „neapărat granița (țării) recunoscută la nivel internațional”.
„Când există voință, există și modalități de a găsi o soluție. Dar e nevoie de o linie care să definească unde anume se invocă Articolul 5, iar Ucraina trebuie să controleze tot teritoriul până la acea frontieră”, a spus el.
Rusia controla, la finalul lunii august, aproximativ 27% din teritoriul ucrainean, după cum anunța atunci președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
UPDATE 6:20 - Trupele ruse continuă să înainteze în Doneţk către oraşele Pokrovsk şi Kurakove
Armata rusă a revendicat sâmbătă ocuparea unei noi localităţi în provincia ucraineană Doneţk, în înaintarea sa către oraşul Kurakove, următorul obiectiv al trupelor ruse pe acel sector de front după ce au ocupat oraşul Vuhledar, un punct strategic situat pe o poziţie înaltă şi la joncţiunea fronturilor din estul şi sudul Ucrainei, relatează agenţiile AFP şi EFE.
UPDATE 13:20 - Comandourile ucrainene au cucerit mai multe platforme de pe Marea Neagră
Trupe de comando ucrainene au luat cu asalt și cucerit platforme de extracție a gazelor din Marea Neagră ocupate de forțele rusești pentru a le folosi ca „fortărețe maritime” într-un sistem de apărare în care inclusă și Insula Șerpilor, potrivit ucrainenilor.
„Forțele speciale ale Serviciului Poliției de Frontieră de Stat împreună cu unități ale Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina GUR luptă împotriva ocupanților din Marea Neagră. Cu eforturi titanice, o serie de platforme de producție de gaze au fost recucerite și luate sub control”, a transmis poliția de frontieră.
„Acești giganți de oțel sunt fortărețele noastre maritime. Deținerea lor ne oferă posibilitatea de a controla o parte semnificativă a zonei marine și de a planifica avansuri”, au explicat forțele speciale.
UPDATE 10:20 - Polonia va începe până la sfârşitul acestui an construirea primelor elemente ale liniilor de apărare consolidate la graniţele sale cu Rusia şi Belarus, a anunţat vineri ministrul adjunct al apărării Cezary Tomczyk.
Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, Varşovia a prezentat în luna mai planuri de a cheltui 10 miliarde de zloţi (2,6 miliarde de dolari) pentru a-şi consolida frontierele de nord şi de est cu fortificaţii, sisteme de supraveghere, recunoaştere şi antidrone până la sfârşitul anului 2028 pentru a descuraja adversarii sau pentru a ajuta la respingerea unui potenţial atac, relatează Reuters.
"În următoarele trei săptămâni, vom putea efectua primele teste ale elementelor East Shield pe terenurile de antrenament militar poloneze, iar în acest an vom începe să construim primele elemente ... la frontierele de nord şi de est", a declarat Tomczyk într-o conferinţă de presă.
El a spus că proiectul va fi dezvoltat în cooperare cu Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi cu forţele britanice şi americane.
Războiul din Ucraina a determinat Polonia să crească cheltuielile pentru apărare la 4,2% din produsul intern brut (PIB) în 2024 şi la 4,7% în 2025.
UPDATE 6:55 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri că a vizitat regiunea Sumî, la graniţa cu Rusia, şi s-a întâlnit cu soldaţi care participau, de cealaltă parte a graniţei, la ofensiva lansată din august în regiunea rusă Kursk, relatează AFP.
"Astăzi mi-am început călătoria în regiunea Sumî cu o întâlnire cu soldaţii noştri - cei care luptă în regiunea Kursk pentru a apăra regiunile noastre de graniţă şi întreaga ţară", a scris pe Telegram preşedintele Zelenski, care a vizitat primele linii ale frontului de mai multe ori de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022.
"Într-un război de lungă durată, nu este vorba doar de motivarea trupelor. Trebuie să motivăm întreaga lume şi să o convingem că ucrainenii pot fi mai puternici decât inamicul", a afirmat preşedintele ucrainean care s-a adresat soldaţilor într-un mesaj video.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldaţi ai Brigăzii 82 Air Assault implicată în ofensiva pe teritoriul Rusiei şi a ascultat raportul comandantului acestei unităţi.
Zelenski a decorat soldaţi, însoţit de comandantul şef al armatei Oleksandr Syrsky într-un adăpost subteran.
El a vizitat deja această regiune din nord-estul Ucrainei în luna august, după lansarea, pe 6 august, a ofensivei Ucrainei care a surprins armata rusă prin cucerirea mai multor sute de kilometri pătraţi.
UPDATE - Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni împotriva Iranului datorită livrărilor de rachete către Rusia, în contextul invaziei Ucrainei. În luna septembrie, Statele Unite au confirmat că Iranul a furnizat rachete balistice Fath-360 Rusiei. Sancțiunile au ca scop să limiteze colaborarea militară tot mai strânsă dintre Iran și Rusia, amplificată de conflictul din Ucraina.