MENIU

Dacia Spring, în pericol! Decizia UE care va afecta vânzările de electrice în Europa

Mii de mașini electrice fabricate în China „ruginesc” în porturile europene. Foto/Profimedia

Uniunea Europeană a votat, în unanimitate, creșterea taxelor la importul de autovehicule electrice fabricate în China. De pe urma acestei decizii va avea de suferit și modelul Dacia Spring, pentru că este fabricat în țara asiatică, dar și ale modele comercializate de chinezi, în Europa, sub branduri europene.

Războiul mașinilor electrice între China și Uniunea Europeană este pe cale să se fi terminat. UE a majorat taxa pe importurile de electrice din China la 45%, iar specialiștii spun că și statul asiatic va lua aceeași decizie.

Uniunea Europeană a aprobat taxele vamale definitive pentru mașinile electrice produse în China. Aceste taxe vor intra în vigoare în luna noiembrie a acestui an.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au votat decizia de introducere a taxelor definitive pentru mașinile electrice fabricate în China și vândute apoi în Europa. Uniunea Europeană va impune tarife consistente pentru vehiculele electrice fabricate în China, a declarat vineri executivul UE, chiar și după ce cea mai mare economie a blocului german, Germania, le-a respins, anunță Reuters.

Taxele propuse pentru vehiculele electrice construite în China ajung la 45% după votul final și îi vor costa pe producătorii de automobile miliarde de euro în plus pentru a aduce mașini în spațiul european. Taxele urmează să fie impuse de luna viitoare, timp de cinci ani.

Cei 45% se împart astfel: 35% reprezintă taxa adoptată astăzi, la care se adaugă taxa existentă de 10%, care exista și înainte de taxele provizorii ce au fost introduse în luna iulie a acestui an.

Mașinile electrice fabricate în China vor fi taxate cu 45% de către Uniunea Europeană

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a blocului, a declarat că va contracara ceea ce consideră drept subvenții chineze neloiale după o investigație ce a durat aproximativ un an, dar a mai spus și că va continua discuțiile cu Beijingul. Astfel, am putea asista la un compromis în viitor.

Cu toate acestea, oficialii Uniunii Europene au declarat că orice compromis, printre care și cea a unui preț minim de vânzare, vor trebui să respecte cerințe stricte, care să se alinieze cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

China a respins rezultat anchetei anterior menționate, iar autoritățile au declarat că vor lua măsuri la rândul lor. Astfel, statul chinez vrea să impună taxe pentru mașini și alimente care provin din spațiul Uniunii Europene.