MENIU

De câte panouri fotovoltaice are nevoie o casă? Iată calculul simplu

Cum calculezi câte panouri pui pe casă? Foto/Profimedia

Dacă și tu ți-ai pus această întrebare, trebuie să știi care sunt factorii care influențează numărul acestora și cum să determini necesarul de panouri.

Așadar, primul pas va fi să calculezi necesarul de energie electrică. Pentru asta, o să fie nevoie de aduni consumul lunar pe care l-ai avut în ultimele 12 luni, iar apoi să vezi care este consumul mediu lunar.

Apoi, va fi nevoie să calculezi producția de energie asigurată de un panou fotovoltaic. Acest lucru depinde de tipul panoului pe care vrei să îl cumperi și de tipul sistemului fotovoltaic, adică on-grid sau off-grid. În același timp, contează și locația geografică sau orientarea panourilor.

Pasul final va fi să împărți consumul mediu de energie la producția de energie electrică furnizată de un panou. Astfel, vei află numărul de panouri fotovoltaice necesare.

Cele mai populare kituri fotovoltaice pentru uz casnic sunt cele de 3, 5 sau 8 kW. De regulă, pentru o casă ai nevoie de 7 până la 20 de panouri fotovoltaice de 410 W sau de 7 până la 18 panouri fotovoltaice de 450 

Bineînțeles, producția luna variază între anotimpuri. Spre exemplu, vara o să produci mai multă energie electrică, iar în lunile de iarnă producția va fi mult mai mică. Totuși, vorbim despre media produsă.

Este foarte important de menționat că numărul de panouri fotovoltaice poate fi suplimentat ulterior. Așadar, dacă bugetul nu îți permite să instalezi foarte multe panouri de la bun început, mai poți adaugă pe parcurs.

Menționăm faptul că panourile trebuie instalate în condiții optime, deoarece înclinația și orientarea influnteaza capacitatea de producție. Acestea se instalează spre Sud, la o înclinație de 35 de grade.

Pentru cei ce nu știu, sistemul fotovoltaic off-grid este acela care nu e conectat la rețeaua națională, ceea ce înseamnă că surplusul de energie produs este stocat în baterii solare.

Sistemul fotovoltaic on-grid este pentru prosumatori, adică pentru cei ce vor să livreze surplusul de energie electrică în rețeaua națională. Acesta mai are nevoie de un invertor on-grid și de un contor bidirecțional, deoarece vei consumă din rețeaua națională energie electrică atunci când nu produci suficient.

Cea mai bună alegere o reprezintă sistemul fotovoltaic hibrid, adică acela care conține acumulatori pentru stocarea energiei electrice produse, dar și un invertor hibrid.

SURSA

Mai multe articole despre:
panouri fotovoltaice casa verde panouri casa