MENIU

Resturile de țigară ar putea fi folosite ca să salveze planeta. Cum s-ar face asta?

Trilioane de mucuri de ţigară ajung, în fiecare an, în mediul înconjurător şi reprezintă un risc imens atât pentru sănătatea ta, cât și pentru mediul înconjurător. Însă cercetătorii au descoperit o metodă prin care mucurile de țigară ar putea fi de folos.

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Anglia Ruskin din Cambridge, Anglia, arată că un muc de țigară poate reduce germinarea sau dezvoltarea plantelor. Resturile de la țigări aruncate pe jos sunt un poluant nedeclarat, dar larg răspândit. Majoritatea chiștoacelor conţin un filtru fabricat din fibre de acetat de celuloză, un tip de bioplastic, dar şi plastifianţi.

Să nu mai vorbim despre faptul că aceste resturi de țigără ajung de cele mai multe în ape, în loc să ajungă la gropile de gunoi, așa cum ar trebui. Pentru a găsi o rezolvare la această problemă apasătoare, cercetătorii au încercat să le găsesască acestor mucuri de țigară o întrebuințare practică. Astfel, au descoperit că mucurile de țigară au capacitatea de a stoca hidrogen.

Cum ar putea mucurile de țigară să fie benefice pentru mediu

Chimiștii de la Unviersity of Nottingham au descoperit că, dacă expun mucurile de țigară la procesul de carbonizare hidrotermală, acesta necesitând doar apă și căldură, rezultă un produs cunoscut ca "hydrochar". Odată activat, acesta generează carbon poros, bogat în oxigen, care are o suprafață foarte mare și care poate fi folosit, în teorie, pentru a stoca volume uriașe de hidrogen.

Mai exact, atunci când materialul este ars pentru a produce căldură sau când reacționează cu aerul pentru a crea electricitate, singurul reziduu este apa. Astfel, hidrogenul ar putea fi o alternativă a combustibililor clasici.

„Această tehnică ar putea fi dezvoltată pentru a dezvolta economia bazată pe hidrogen, unde combustibilii fosili ar fi înlocuiți de hidrogen. Proiectul este încă în faza de cercetare, așa că va mai trece destul de mult timp până când fumătorii vor putea afirma că viciul lor protejează mediul", au declarat autorii studiului.

Sursa

Mai multe articole despre:
hidrogen mucuri de ţigară mediul incoljurtor