MENIU

Război în Ucraina, ziua 947. Întâlnire importantă Zelenski-Trump vineri dimineaţa, la Trump Tower, New York - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 947. Întâlnire importantă Zelenski-Trump vineri dimineaţa, la Trump Tower, New York/ Profimedia

Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 947 de război. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește vineri dimineața cu Donald Trump, candidatul republican la casa Albă.  Zelenski va veni la întâlnirea de la Trump Tower, din New York, asigurat de sprijinul actualei administraţii de la Casa Albă, dar evident îngrijorat pentru ajutorul american în cazul victoriei lui Trump la alegerile din 5 noiembrie, care se anunţă foarte strânse.

UPDATE 11.00 - Trei persoane au fost ucise şi alte 14 au fost rănite în urma unui atac rusesc care a avut loc în zori asupra oraşului Izmail din regiunea Odesa, aflat foarte aproape de România, de partea cealaltă a Dunării, relatează Ukrainskaia Pravda.

 Anunţul a fost făcut pe Telegram de Oleh Kiper, şeful administraţiei regionale din Odesa: „Dimineaţă, inamicul a recurs la terorizarea pe scară largă a oraşului Izmail. Ruşii au lansat drone de atac în sudul regiunii noastre. Activitatea forţelor de apărare aeriană a durat mult şi a fost asiduă. Din păcate, atacul a ucis trei persoane: două femei născute în 1934 şi 1955 şi un bărbat în vârstă de 73 de ani. 11 persoane au fost rănite, inclusiv un copil”, a scris Kiper.

UPDATE 10.00 - Armata rusă a pierdut 649.170 de soldați de la începutul răazboiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, în ultima zi, Moscova a pierdut 1.370 de militari.

UPDATE 09.00 - Atacul rusesc peste noapte cu rachete asupra orașului central Dnipro a avariat și o instalație industrială și a provocat un incendiu, a declarat guvernatorul regional Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, pe Telegram.

Orașul Dnipro a fost atacat în timpul nopții de ruși cu rachete, provocând un incendiu, a declarat guvernatorul regional Dnipropetrovsk, Serhiy Lysak, pe Telegram, potrivit Reuters.

Atacurile asupra regiunii au deteriorat infrastructura, a spus Lysak, adăugând că nu au fost raportate victime.

UPDATE 6:20 - Volodimir Zelenski, care a primit joi la Washington un nou pachet de ajutoare de la Joe Biden şi sprijinul Kamalei Harris, va avea vineri o întâlnire mult mai delicată cu Donald Trump, foarte critic în privinţa masivului ajutorul american pentru Ucraina, scrie AFP.

"După cum ştiţi, Zelenski a cerut să ne întâlnim. Mă voi întâlni cu el mâine dimineaţă în jurul orei 09.45 la Trump Tower", la New York, a anunţat joi fostul preşedinte şi candidat republican la Casa Albă.

"Cred că voi putea încheia rapid un acord între preşedintele Putin şi preşedintele Zelenski", a spus el, asigurând că nu doreşte o "capitulare" a Ucrainei, cum îl acuză rivala sa democrată pentru Casa Albă, Kamala Harris.

Volodimir Zelenski va veni la întâlnirea lor asigurat de sprijinul actualei administraţii, dar evident îngrijorat pentru ajutorul american în cazul victoriei lui Donald Trump la alegerile din 5 noiembrie, care se anunţă foarte strânse.