MENIU

Moartea tragică a unui bebeluș de două luni, suspectat că fost victima violenței domestice. A ajuns în stare critică la spital

Un bebeluș de doar două luni a murit la o zi după ce a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Constanța, fiind suspectat că ar fi fost victima unei agresiuni.

Cazul a atras atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, după ce medicul de gardă de la Unitatea de Primiri Urgențe a raportat incidentul la numărul unic 119, semnalând o posibilă situație de violență asupra copilului.

Incidentul a avut loc pe 23 septembrie 2024, când ambulanța a fost solicitată pentru un sugar aflat în stop cardio-respirator. Copilul a fost intubat și transportat la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Constanța, unde a fost internat la secția de Terapie Intensivă pentru copii. În urma evaluărilor medicale, s-au descoperit multiple leziuni pe corpul bebelușului, care ar fi putut fi cauzate de violență, conform informațiilor publicate de Ziua de Constanța.

Declarațiile părinților și intervenția DGASPC

Mama copilului și partenerul ei au declarat echipei de intervenție că nu știau de existența semnelor de violență, susținând că bebelușul s-ar fi înecat cu mâncare. Cu toate acestea, suspiciunile au fost întărite de faptul că familia mai avea un copil care fusese luat sub protecția DGASPC din cauza relelor tratamente aplicate.

Simona Constantinescu, șefa Serviciului Management de Caz pentru Copii din cadrul DGASPC Constanța, a confirmat că părinții bebelușului erau în atenția Protecției Copilului din 2023. „Familia era monitorizată, iar sora bebelușului se află deja în plasament de un an, după ce au fost constatate tratamente necorespunzătoare,” a precizat ea.

Echipa mobilă a DGASPC a intervenit rapid pentru a evalua situația și a stabilit necesitatea instituirii unei măsuri de protecție pentru copil imediat ce starea acestuia ar fi permis externarea. Din nefericire, sugarul a decedat pe 24 septembrie 2024, la o zi după internare, înainte ca măsura să fie implementată.

Pe lângă DGASPC, medicul de gardă care a tratat copilul a raportat incidentul și organelor de poliție, contribuind la deschiderea unei anchete.

Istoricul cazului

Familia copilului decedat era deja cunoscută de autorități. În iunie 2023, un alt copil al mamei a fost preluat de DGASPC și plasat în îngrijirea unui asistent maternal, după ce au fost descoperite probleme de sănătate grave cauzate de neglijență. Situația a condus la deschiderea unui dosar penal, care se află în desfășurare.

Roxana Dinu, reprezentantă a DGASPC Constanța, a subliniat că, anterior raportării din 23 septembrie 2024, instituția nu fusese informată despre nașterea bebelușului, acesta nefiind identificat ca un caz de risc până în momentul sesizării de către spital.

Organele competente au deschis o anchetă pentru a investiga circumstanțele exacte ale decesului bebelușului și pentru a stabili dacă au avut loc acte de violență sau neglijență din partea părinților. 

„În raport cu aspectele anterior menționate vă informăm cu privire la faptul că în luna iunie 2023, a fost instituită o măsură de protecție specială la un asistent maternal, angajat în cadrul DGASPC Constanța, pentru un alt copil al mamei sugarului decedat în data de 24 septembrie 2024, care în prezent are vârsta de 1,6 ani. Motivul preluării din unitatea medicală a fost același, respectiv multiple probleme de sănătate cauzate de o îngrijire necorespunzătoare. În speță, anul trecut, imediat după eveniment, s-a deschis un dosar penal de către organele competente, care în prezent se află în stadiul de cercetare. Mai precizăm că anterior datei de 23 septembrie 2023, când instituția noastră a fost informată prin intermediul Numărului Unic Național 119 despre situația copilului, nu a fost semnalat faptul că a avut loc nașterea minorului în cauză și că acesta ar putea fi un caz care prezintă o situație de risc”, a punctat Roxana Dinu, din partea DGASPC Constanța.