MENIU

Avertisment ANM: Se anunță ploi abundente în perioada următoare. Va ploua într-o zi cât într-o lună

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a tras un semnal de alarmă cu privire la condițiile meteorologice instabile care se preconizează în următoarele zile. Duminică, meteorologii anunță începutul unei perioade în care se vor înregistra ploi semnificative, cu cantități ce pot ajunge la 100 de litri pe metru pătrat în unele zone.

Când încep ploile în România

„Codul portocaliu va fi activ de duminică, la ora 10:00, până luni, la ora 12:00, afectând nordul și estul Olteniei, majoritatea regiunii Muntenia, precum și Carpații Meridionali și Orientali. Aici, se estimează ploi torențiale care vor aduce precipitații cuprinse între 50 și 90 de litri pe metrul pătrat, cu posibile acumulări izolate de peste 100 de litri pe metrul pătrat,” a declarat Mateescu în cadrul unei videoconferințe cu autoritățile locale.

În restul țării, se va institui un cod galben, cu cantități de precipitații de 25 până la 40 de litri pe metrul pătrat și, local, peste 50 de litri. Vântul va avea intensificări, atingând viteze de 45-65 km/h, iar în zonele din Moldova și estul Munteniei se pot înregistra rafale temporare de peste 70 km/h.

Elena Mateescu a avertizat că, în timp ce vineri și sâmbătă se vor înregistra temperaturi de 32-33 de grade Celsius, duminică vremea va suferi o răcire semnificativă, iar în zonele montane ar putea apărea lapoviță și ninsoare. De asemenea, există posibilitatea ca avertizările de tip nowcasting pentru fenomene severe imediate să fie emise, iar codul portocaliu ar putea fi extins pentru anumite zone din sud-estul țării, în special sudul Moldovei și nord-estul Munteniei.

Hidrologii au revizuit prognoza hidrologică și au declarat că, deși se așteaptă creșteri de nivel în cursurile de apă, acestea nu ar trebui să ajungă la cote periculoase pentru locuințe. 

Autoritățile sunt sfătuite să monitorizeze aceste cursuri, deoarece chiar și o creștere moderată poate provoca blocaje în zona podurilor. „Referitor la Dunăre, nu există probleme în limitele prognozate în acest moment,” a adăugat reprezentantul Administrației Naționale „Apele Române.”