MENIU

Patronii de IMM-uri cer păstrarea cotei unice."Vom vedea un val de executări silite cu noul impozit"

Florin Jianu

Introducerea impozitului pe gospodărie de la 1 ianuarie 2018 ar duce la un număr mare de executări silite în anii următori, sunt de părere patronii români de firme mici și mijlocii.

Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi fost ministru pentru Mediul de Afaceri, cel care și-a dat demisia după protestele masive de stradă de la începutul lunii februarie, este de părere că noul sistem de impozitare globală va general un număr mare de executări silite.

Trecerea la acest tip de impozitare necesită o pregătire de cinci ani, timp în care trebuie să existe o perioadă de tranzit pentru ANAF, pentru îndrumarea persoanelor fizice, pentru asigurarea numărului de consultanţi fiscali şi pentru pregătirea acestora, crede fostul ministru. El a subliniat că 1 ianuarie 2018 nu este nicidecum un termen fezabil.

"Nu există o cultură şi o tradiţie a românului ca timp de un an să strângă bonurile, să completeze un formular foarte important, să pună bani de-o parte, să îşi facă toate calculele privind deducerile şi să plătească. În plus, acei consultanţi fiscali vor fi angajaţii statului, nu ca în SUA unde sunt angajaţi de tine şi te ajută. Noi vorbim de fapt de nişte portărei, angajaţi ai statului, care vor strânge impozitele", a explicat Jianu.

Potrivit CNIPMMR, cota unică este cel mai bun model, iar ANAF nu trebuie să facă altceva decât să-şi eficientizeze colectarea.

"Menţinerea cotei unice este necesară și este de analizat posibilitatea reducerii de la 16% la 10% a acesteia, inclusiv eliminarea impozitului pe dividende, cu menținerea actualului sistem fiscal coroborat cu scăderea impozitării pe forţa de muncă și a reținerii la sursă a impozitului, care asigură simplificare administrativ-fiscală, costuri birocratice reduse, cunoașterea regulilor și procedurilor de către toți contribuabilii, dar și creșterea veniturilor nete ale acestora, cu 6 puncte procentuale, cu efecte pozitive multiple economice și sociale", se arată într-un comunicat de presă al CNIPMMR.

Patronii români atrag atenția cu privire la pericolul unui număr important de executări silite, pentru că, fără o informare adecvată, românii nu vor şti cum să plătească.

'Vă dau un exemplu din SUA: numai acel ghid de informare privind plata impozitului individual are 102 pagini. În acest moment, noi nu avem un astfel de ghid pentru ce înseamnă acest tip de impozit. Noi preconizăm că va fi un număr foarte mare de executări silite. În SUA s-a ajuns de la un formular de patru pagini la început la unul de 16-20 de pagini în prezent. Am stat de vorbă cu antreprenori din SUA şi din Franţa şi toată lumea se plânge de birocraţie', a susţinut reprezentantul CNIPMMR.

Mai multe articole despre:
impozitul pe gospodărie