MENIU

Nu mai contează dacă eşti sau nu căsătorit. Decizia CCR care intră în vigoare astăzi

Curtea Constituţională a României a decis ca, în faţa justiţiei, concubinii să aibă același statut ca soții. Decizia produce efecte de azi.

La audierile în cadrul proceselor penale, concubinii ar trebui să aibă același statut ca soții, a decis Curtea Constituțională a României (CCR), potrivit unui document publicat astăzi în Monitorul Oficial și care deja produce efecte, scrie avocatnet.ro

Practic, judecătorii au apreciat că și concubinii sau foștii concubini ai unui suspect sau inculpat ar trebui să aibă dreptul să refuze audierea ca martori.

Concret, CCR a admis o excepție de neconstituționalitate a soluției legislative de la literele a și b ale alineatului 1 al articolului 117 din Codul de procedură penală. Decizia a fost dată luna trecută, iar astăzi a apărut în Monitorul Oficial și motivarea din spatele acesteia și deja produce efecte.

Prevederile citate mai sus fac referire la faptul că soții, foștii soți, ascendenții și descendenții în linie directă, dar și frații și surorile suspectului sau inculpatului au dreptul să refuze audierea ca martori în procesele penale. Astfel, judecătorii Curții au considerat că, în fața legii, concubinii ar trebui să aibă și ei dreptul de a refuza asemenea audieri.