MENIU

Moment istoric: SUA şi UE au ridicat sancţiunile împotriva Iranului. CE EFECTE vor fi

Moment istoric pentru Iran

SUA şi UE au ridicat sancţiunile împotriva Iranului după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul şi-a ţinut promisiunile legate de acordul nuclear.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a dat sâmbătă undă verde intrării în vigoare a acordului nuclear istoric încheiat între Iran și marile puteri, subliniind că Teheranul și-a respectat angajamentele asumate în vederea ridicării sancțiunilor internaționale.

"Iranul a finalizat etapele de pregătire necesare pentru a demara punerea în aplicare" a acordului încheiat pe 14 iulie 2015, a declarat secretarul general al Agenției, Yukiya Amano, într-un comunicat dat publicității la Viena, unde șefii diplomațiilor iraniană, europeană și americană erau prezenți pentru o ultimă serie de discuții, scrie Agerpres.

Imediat după acest anunţ, sancţiunile impuse de către Statele Unite economiei Iranului au fost ridicate, potrivit secretarului de Stat John Kerry.

Iranul a promis că îşi va reduce considerabil programul nuclear în schimbul ridicării unor sanctiuni economice impuse de Uniunea Europeana si de Statele Unite, care va permite ca miliarde de dolari să intre în ţară sub formă de investiţii straine.

Oamenii de afaceri sunt pregatiti de mai multe luni sa revina in aceasta ţară, care dispune de a patra rezervă de titei din lume si de a doua de gaze naturale. Iranul va putea sa-si exporte petrolul din nou, in deplina libertate.

Preţul barilului de petrol a scăzut sub 30 de dolari vineri pe pieţele bursiere după ce traiderii se aşteaptă ca Iranul să poată să-şi reînceapă exportul la capacitate maximă.

Mai multe articole despre:
Iran