MENIU

Merkel: "Dacă euro eșuează, Europa eșuează". Care sunt șansele unui acord de ultimă oră?

Angela Merkel, liderul care poate schimba sorții defavorabili ai Greciei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că eșecul euro ar fi cel al Europei, făcând apel la un 'compromis', relatează AFP.

'Dacă euro eșuează, Europa eșuează', a declarat cancelarul în fața reprezentanților partidului său conservator la Berlin, în prima sa declarație publică după eșecul negocierilor de la Bruxelles între Grecia și creditorii săi, scrie Agerpres.

'Dacă ne pierdem capacitatea de a găsi compromisuri, atunci Europa este pierdută', a avertizat ea.

Mai înainte, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a declarat că Angela Merkel este 'evident dispusă' să reia discuțiile cu omologul său grec Alexis Tsipras 'dacă acesta dorește'.

'Evident, ea rămâne dispusă să reia discuțiile cu premierul grec Alexis Tsipras. Suntem deschiși la discuții dacă partea elenă simte nevoia. Obiectivul muncii noastre este o zonă euro puternică. Grecia este un caz special', a afirmat Steffen Seibert, într-o conferință de presă.

'După cum știți, guvernul federal, în măsura posibilităților sale, a sprijinit cu adevărat un acord între Grecia și creditorii internaționali. Cancelarul, împreună cu președintele francez Francois Hollande, s-au implicat personal în acest lucru', a mai spus oficialul german.

În acest context, a subliniat purtătorul de cuvânt, dacă organizarea unui referendum este 'o decizie legitimă a guvernului grec', atunci este de asemenea de 'datoria partenerilor europeni să-și asume responsabilitatea individual și colectiv', a subliniat Steffen Seibert.

Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat vineri organizarea, la 5 iulie, a unui referendum în legătură cu acceptarea sau nu a condițiilor puse de creditorii Greciei (UE, BCE, FMI), condiții pe care el le-a calificat drept 'umilitoare'.

Hollande: Un acord rămâne posibil

"Este dreptul poporului grec de a spune ceea ce vrea pentru viitorul său. Miza, care va fi fundamentală, este de a ști dacă grecii vor să rămână în zona euro", sau dacă "își asumă riscul de a ieși", a declarat șeful de stat francez.

Francois Hollande a deplâns decizia Atenei de a rupe negocierile cu creditorii: "Regret această alegere".

El a dat asigurări că Parisul rămâne "disponibil" pentru a favorizarea reluării dialogului între cele două părți, estimând că un acord rămâne 'posibil'. 'Franța este disponibilă, tot timpul disponibilă, pentru ca dialogul să se poată relua', a spus președintele francez.

"Astăzi, există încă posibilitatea unui acord, mâine asta va depinde de răspunsul grecilor la referendumul care le este propus", a adăugat el la reuniunea consacrată crizei din Grecia cu principalii miniștri ai guvernului său.

Francois Hollande a apreciat de altfel că economia franceză "nu are de ce să se teamă" de consecințele acestei crize, care a provocat o furtună pe piețele financiare îngrijorate de impactul pentru zona euro al unei eventuale ieșiri a Greciei.

"Astăzi, economia franceză este robustă, mult mai robustă decât în urmă cu patru ani și nu are de ce să se teamă", a dat asigurări președintele francez.

Juncker: Ieșirea Greciei din zona euro nu e o opțiune

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a precizat luni că pachetul de măsuri propus Greciei de creditorii internaționali nu implică tăieri de pensii și salarii, așa cum a invocat guvernul condus de Alexis Tsipras pentru a respinge acest plan, transmite agenția EFE.

De asemenea, planul propus guvernului grec nu reprezintă nici vreun 'ultimatum' sau 'șantaj', conform acuzațiilor venite dinspre Atena, a adăugat șeful executivului comunitar. 'Sunt profund întristat de spectacolul pe care l-a oferit Europa săptămâna trecută. (...) După toate eforturile pe care le-am depus, mă simt trădat', a mai spus Juncker.

Pe de altă parte, el a atras atenția că 'ieșirea Greciei din zona euro nu a fost niciodată și nu va fi o opțiune' și le-a cerut grecilor să aprobe la referendumul de duminică planul de asistență financiară propus de creditorii internaționali.