MENIU

Femeia care poate transforma Iranul într-o superputere

<p>Iran</p>
<p>Iran</p>

O femeie școlită la Londra ține frâiele viitorului energetic al Iranului, ea reușind să răzbată într-un sector dominat de bărbați.

Elham Hassanzadeh a copilărit în fermă familiei, aflată în sudul Iranului. Anii studenției i-a petrecut în Marea Britanie, unde și-a dat masterul în Drept. A scris o carte despre evoluția industriei energetice iraniene din 1979 până în 2010, care a apărut în librării anul trecut, fiind publicată de Oxford University Press, transmite Bloomberg.

Acum, la 31 de ani, s-a întors în țara natală și a înființat o firmă de consultanță, Energy Pioneers, cu sedii în Teheran și Londra, care are că scop consilierea companiilor de petrol și gaze care vor să revitalizeze acest sector al economiei după ridicarea sancțiunilor impuse de Occident Iranului, lucru așteptat să se întâmple în următoarele luni.

Iranul se bazează pe tehnologia occidentală și speră să strângă finanțare de peste 100 de miliarde de dolari de la companiile străine pentru a-și dublă producția de petrol și gaze în următorii cinci ani.

Hassanzadeh impresioneaza nu doar prin faptul ca e o femeie de succes intr-o lume dominata de barbati, ci si prin modul de abordare a clientilor si potentialilor parteneri.

Ea le-a explicat sefilor companiilor petroliere din Iran, care sunt disperati sa puna mana pe un investitor strain, ca lucrurile nu se intampla batand din palme si ca nu sunt pregatiti inca sa faca acest pas. Desigur ca isi doreste ca multinationalele sa preia active locale, iar acestea sa controleze operatiunile de exploatare, insa Hassanzadeh ii trage de maneca pe cei care se grabesc. Iar motivul e simplu.

Iranul are nevoie de tehnologie, de know-how si de locuri de munca bune, iar astfel de lucruri se nasc din legaturile "semicoloniale" cu Occidentul, intalnite in alte parti ale Orientului Mijlociu, scrie Ziare.com

Mai multe articole despre:
Iran