MENIU

Avertismentul cercetătorilor: Ce se întâmplă cu anotimpurile?

După ce au analizat datetele din ultimii 40 de ani trimise de sateliți, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii au reușit să schimbe complet anotimpurile. Cum este posibil? De-a lungul anilor, cercetătorii au testat efectele activităţilor umane asupra schimbărilor anotimpurilor, modificările chimice din mediul marin, schimbările rapide din regiunea Arctică şi altele.

Astfel, au descoperit un ritm inegal de schimbări sezoniere în atmosfera de deasupra zonelor temperate din Emisfera Nordică și din Emisfera Sudică. În plus, cercetătorii spun că șansele ca aceste schimbări să fi apărut în mod natural, fără ca oamenii să aibă vreo legătură, sunt de cinci la un milion.

Oamenii au reușit să schimbe complet anotimurile de pe Pământ

Ben Santer, om de știință la Lawrence Livermore National Laboratory și autor principal al studiului, spune că aceste schimbări majore de temperatură au legătură și cu valurile care ajung la țărm.

În cadrul studiului, echipa de cercetători a analizat pentru fiacre 38 de ani, minimele și maximele temperaturilor. Rezultatele au arătat că spre finalul anului 2016, valurile au început să aibă minime mari și extrem de mari, în comparație cu anii anteriori.

De asemenea, studiul este o dovadă și că încălzirea globală este cât de poate de reală și că calculele în acest sens nu sunt supraestimate, așa cum se crede.

„Afirmația că supraestimarea încălzirii este datorată unei mari erori în modelul de sensibilitate a climei a fost testată în altă parte și nu este credibilă", a declarat Ben Santer.

Ca să înțelegem mai bine modul în care anotimpurile s-au schimbat, Friederike Otto, unul din profesorii asociați de la University of Oxford's Climate Research Programme, ne explică fenomenul.

„Sunt multe observații legate de faptul că ciclul anotimpurilor se schimbă, și este și unul din cele mai observabile lucruri în viața de zi cu zi, cu copacii care înfloresc mai devreme", a explicat Otto.

Sursa

Mai multe articole despre:
null