MENIU

Gabriela Firea o critică dur pe Elena Lasconi pentru afirmațiile despre „amantele care își iau o smetie”: „Nici o femeie nu ar trebui să fie stigmatizată”

Gabriela Firea / Foto: Inquam Photos

Declarațiile recente ale Elenei Lasconi, care a comparat politicienii cu „amante care știu că sunt înșelate” și care continuă să rămână în relație din motive financiare, au stârnit controverse semnificative în spațiul public. Această analogie provocatoare a atras o reacție promptă din partea Gabrielei Firea, fost ministru al Familiei și Egalității de Șanse, care a condamnat vehement comentariile și a solicitat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să intervină.

Într-o postare pe pagina sa de Facebbook, Gabriela Firea a afirmat că asemenea comentarii sunt inacceptabile, mai ales din partea unei femei care aspiră la o funcție de conducere. Firea a subliniat că nici o femeie nu ar trebui să fie stigmatizată sau caricaturizată, indiferent de circumstanțele în care se află. Ea a adus în discuție problemele profunde care afectează multe femei, inclusiv abuzurile psihologice și violența domestică, subliniind că aceste teme nu ar trebui folosite în scopuri politice.

Firea a cerut, de asemenea, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării să se autosesizeze asupra acestor declarații, sugerând că societatea trebuie să aibă standarde ridicate pentru comportamentul persoanelor publice.  

„Nici o femeie: soție, prietenă, logodnică, iubită, fie ea și “amantă”, nu ar trebui să fie stigmatizată, batjocorită, caricaturizată, mai ales de către alte femei! Ce așteptări putem avea de la bărbați, dacă femeile nu înțeleg situațiile nefericite în care se pot afla alte femei?
Fie că este vorba despre abuzuri psihologice, sexuale, violență domestică sau de limbaj, drama victimelor - din orice “categorie” de femei ar face parte - nu ar trebui folosită în scop politic. Mai ales din partea unor femei, care ar trebui să fie solidare cu suferințele fizice sau emoționale.
Este inacceptabilă comparația total nepotrivită şi ofensatoare făcută chiar de către o femeie, lider al unui partid politic, candidată la cea mai înaltă funcție în stat! Trebuie sancționată ca atare și mă aștept să se autosesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Aşa cum altă dată a putut să reacționeze chiar pentru mai puțin de atât!
Sunt o susținătoare a femeilor în politică - firește, pe criterii de meritocrație - dar nu pot trece cu vederea afirmațiile grave din aceste zile. Persoanele publice sunt - sau ar trebui să fie - modele de comportament în societate.
Mă întreb ce au simțit victimele violenței în cuplu sau abuzurilor când au citit sau auzit o astfel de catalogare menită să redeschidă răni şi suferințe adânci.” a scris Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat marți depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Ciolacu și i-a cerut liderului PNL Nicolae Ciucă, care tocmai a anunțat ruperea coaliției cu PSD, concomitent cu rămânerea liberalilor la guvernare, să semneze moțiunea.

“Domnul Ciucă e politician si vrea să ajungă primul ostaș în fruntea țării. Hai să vedem cât curaj aveți, domnule Ciucă!

Sunt pe drum înspre Parlament ca să lucrez împreună cu colegii mei la moțiunea de cenzură prin care să dăm jos Guvernul, în frunte cu Ciolacu.

Hai cu curaj, cu onestitate și respect. Faceți din cuvintele astea fapte! Semnați moțiunea de cenzură a USR!

Altfel, rămâneți ipocriți, mincinoși, cu comportament de amante care știu că sunt înșelate, care își mai iau și o smetie peste ceafă, dar care rămân în relație, adică la guvernare, pentru bani și privilegii. Haideți cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”.

Nicolae Ciucă: „Asistăm la un asalt asupra democrației. Motivarea deciziei CCR a contrariat întreaga opinie publică”