MENIU

Război în Ucraina, ziua 958. Armata lui Putin a ajuns într-un alt oraș-cheie de pe linia frontului: noi provocări pentru Kiev - LIVE TEXT

Robert Fico și Denis Şmîhal/ Profimedia

Ucraina a ajuns la ziua cu numărul 958 de război cu Rusia. Forțele ruse au pătruns la periferia orașului Torețk, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană luni târziu, la mai puțin de o săptămână după căderea orașului bastion Vuhledar.

UPDATE 7:30„Situația este instabilă, luptele au loc literalmente la fiecare intrare (în oraș)”, a declarat Anastasiia Bobovnikova, purtător de cuvânt al Grupului tactic operațional «Lugansk», pentru postul național de televiziune din Ucraina, relatează HotNews.ro.

Rusia, care controlează în prezent puțin sub o cincime din teritoriul ucrainean, avansează spre Torețk din august, cucerind sat după sat cu ajutorul infanteriei, ajutată de utilizarea sporită a bombelor ghidate extrem de distructive.

În contextul în care Ucraina pierde din ce în ce mai mult teritoriu, președintele Volodimir Zelenski a ordonat comandanților ucraineni să facă „tot ce se poate face” pentru a minimiza avansul Moscovei de-a lungul liniei frontului.

Pentru Ucraina, Torețk este un oraș de pe linia frontului de 10 ani, deoarece este aproape de teritoriile ucrainene cucerite de separatiștii susținuți de Rusia în 2014. De atunci, a devenit o ancoră a fortificațiilor Kievului.

UPDATE 5:40 - Parlamentul European va da un nou semn de susţinere pentru Republica Moldova înainte de referendumul privind aderarea la UE

Parlamentul European va da în această săptămână un nou semn de susţinere pentru Republica Moldova înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie, printr-o rezoluţie menită să tragă un semnal de alarmă privind ingerinţa Rusiei, transmite Agerpres.

UPDATE 4:20 - Premierul slovac Robert Fico şi-a reafirmat în Ucraina opoziţia faţă de aderarea acestei ţări la NATO

Premierul slovac Robert Fico a reafirmat luni, la întâlnirea cu omologul ucrainean Denis Şmîhal în regiunea ucraineană Transcarpatia, că nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO, exprimându-se, pe de altă parte, în favoarea intrării ţării în Uniunea Europeană, informează EFE.

"Vorbesc deschis, atitudinea noastră faţă de problema aderării la NATO este rece, dar în ceea ce priveşte UE, vă sprijinim 100%. Apartenenţa dumneavoastră (la UE) este importantă şi valoroasă pentru noi", a declarat premierul Fico în prezenţa omologul său ucrainean.