MENIU

Război în Ucraina, ziua 958. Armata lui Putin a ajuns într-un alt oraș-cheie de pe linia frontului: noi provocări pentru Kiev - LIVE TEXT

Robert Fico și Denis Şmîhal/ Profimedia

Ucraina a ajuns la ziua cu numărul 958 de război cu Rusia. Forțele ruse au pătruns la periferia orașului Torețk, situat pe linia frontului din estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană luni târziu, la mai puțin de o săptămână după căderea orașului bastion Vuhledar.

UPDATE 00.00 - Trupele ruse angajate în cucerirea orașului-strategic Vuhledar din regiunea Donețk au depășit numeric forțele ucrainene care se apărau în proporție de aproximativ 9 la 1, a afirmat Oleksandr Okhrimenko, comandantul Brigăzii 72 Mecanizate, într-un interviu acordat publicației Glavkom, publicat marți.

UPDATE 23.00 - Trei civili ucişi şi 18 răniţi într-un atac rusesc asupra oraşului Dnipro

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului ucrainean Dnipro (centru-est), a anunţat marţi guvernatorul regional, relatează AFP.

"Trei persoane au fost ucise. Potrivit informaţiilor preliminare, alte 18 au fost rănite, între care o fată de 14 ani", a declarat guvernatorul regional Serguid Lyssak pe reţelele de socializare.

Atacul a afectat un centru comercial şi o benzinărie, a afirmat, la rândul său, preşedintele adunării regionale, Mykola Loukachuk, denunţând un "atac masiv". El a postat fotografii cu o clădire şi maşini cu geamurile sparte.

"Trei rachete de croazieră Iskander-K trase de la sol, patru rachete ghidate X-59 şi cinci drone Shahed" au fost lansate de Moscova, a indicat pe Telegram comandamentul ucrainean al armatei aerului, explicând că "11 ţinte" au fost doborâte.

UPDATE 22.00 - Moscova afirmă că liniile „telefonului-roșu” cu SUA și NATO sunt în continuare menținute

Rusia menţine în continuare comunicaţiile de urgenţă cu Statele Unite şi cu NATO, pentru a dezamorsa crizele în contextul creşterii pericolului nuclear, a informat agenţia de presă de stat RIA, potrivit Reuters.

Aşa-numitul „telefon roşu” între Moscova şi Washington a fost stabilit în 1963, pentru reducerea interpretărilor greşite care alimentaseră cu un an înainte criza rachetelor sovietice din Cuba; liderii ruşi şi americani puteau astfel comunica direct. S-a recurs la astfel de comunicaţii în timpul unor evenimente grave ca Războiul de Şase Zile între Israel şi o coaliţie de state arabe, din 1962, invazia sovietică în Afganistan, din 1979, atacurile din 11 septembrie 2001 sau invazia americană în Irak, din 2003. Telefonul a fost între timp înlocuit de un sistem computerizat securizat, notează Agerpres.

UPDATE 20:20 - Ucraina ar putea avea cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse (secretarul general al NATO)

Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul secretar general al NATO, Mark Rutte, care a îndemnat aliaţii Kievului să sporească sprijinul oferit acestuia în războiul cu Rusia, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Rusia continuă să desfăşoare lovituri cu rachete asupra infrastructurilor energetice esenţiale ale Ucrainei (...), care s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei" ruse, a spus Rutte la o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Alexander Stubb.

Armata ucraineană continuă în acest timp să piardă teren pe frontul din estul Ucrainei, unde armata rusă anunţă aproape zilnic ocuparea de noi localităţi, în pofida incursiunii ucrainene lansate în august în provincia rusă Kursk prin care Kievul a sperat că va forţa Moscova să mute de pe frontul ucrainean suficiente trupe pentru a-i opri acolo înaintarea.

Mark Rutte a admis că situaţia armatei ucrainene pe câmpul de luptă este "dificilă", dar a ales să vorbească mai degrabă despre costul în vieţi omeneşti suferit de armata rusă, susţinând că aceasta din urmă pierde zilnic peste o mie de oameni, morţi şi răniţi.

UPDATE 19.00 - Incendiul de la terminalul petrolier din Crimeea, lovit de Ucraina, s-a extins.

Autorităţile ruse au ordonat marţi evacuarea a peste o mie de civili în a doua zi de la izbucnirea unui incendiu de proporţii la un important terminal petrolier în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova, incendiu cauzat, potrivit Kievului, de o lovitură a forţelor ucrainene, relatează AFP.

„Pentru a garanta securitatea persoanelor care locuiesc în apropierea terminalului (…), a fost efectuată evacuarea temporară a 1.047 de persoane spre centre de găzduire”, a anunţat, pe contul său de Telegram, Igor Tkacenko, primarul oraşului Feodosia unde se află acest terminal petrolier.

UPDATE 17:05 - Rusia: Cresc soldele pentru a atrage voluntari să lupte în Ucraina

Autorităţile din mai multe regiuni ale Rusiei au anunţat în ultimele săptămâni creşteri considerabile ale soldelor şi primelor acordate ruşilor care se oferă voluntari pentru a lupta în războiul din Ucraina, relatează marţi AFP.

Astfel, regiunea nordică Hantî-Mansiisk a anunţat că solda anuală plătită voluntarilor care luptă pe frontul ucrainean va fi de 5,27 milioane de ruble, echivalentul a circa 50.000 de euro şi a aproximativ cinci salarii medii anuale în Rusia, iar prima pentru semnarea contractului cu armata rusă este stabilită la 2,7 milioane de ruble, aproximativ 25.400 de euro.

La rândul ei, regiunea Belgorod, învecinată cu Ucraina, a crescut prima pentru semnarea contractului cu armata la 3 milioane de ruble (circa 28.200 de euro), faţă de 800.000 de ruble înainte.

UPDATE 15:42 - Situație tot mai tensionată în Marea Neagră: Rusia ar fi început să atace navele cu cereale

O rachetă rusească a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa din sudul Ucrainei, ucigând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci membri ai echipajului în al doilea atac de acest fel în tot atâtea zile, au declarat oficialii, transmite Reuters.

 

 

UPDATE 14:40 

În luna mai, soldații francezi vor participa la un exercițiu militar de amploare în România, care le va evalua capacitatea de a se deplasa rapid spre flancul estic al NATO, scrie Politico.

Anul viitor va oferi un test crucial pentru armata franceză, pe măsură ce aceasta face eforturi pentru a se transforma într-o forță capabilă să facă față Rusiei.

UPDATE 12:30 - Incendiul de la terminalul petrolier lovit de Ucraina în Crimeea s-a extins

Potrivit echipelor de intervenţie ruse, citate de agenţia RIA Novosti, incendiul nu a fost deocamdată stins şi el continuă să se extindă, trei rezervoare de produse petroliere fiind în flăcări.

"Suprafaţa incendiului de la terminalul petrolier s-a extins la 2.500 de metri pătraţi", a precizat un reprezentant neidentificat al serviciilor de intervenţie pentru RIA Novosti.

UPDATE 11:00 - Terminalul petrolier lovit luni de drone ucrainene încă arde, potrivit autorităților locale, care au decis evacuarea a peste 1.000 de persoane din zonă, potrivit Meduza.

Armata ucraineană a anunțat că a doborât 18 drone lansate de Rusia în timpul nopții, transmite Reuters.

Forțele Moscovei au folosit și două rachete Iskander-M pentru a ataca regiunea Odesa, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Pe de altă parte, Rusia a distrus 16 drone ucrainene peste noapte, a declarat marți Ministerul rus al Apărării, informează Reuters.

Paisprezece dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina, și două deasupra Mării Negre, a declarat ministerul pe Telegram.

UPDATE 7:30 - „Situația este instabilă, luptele au loc literalmente la fiecare intrare (în oraș)”, a declarat Anastasiia Bobovnikova, purtător de cuvânt al Grupului tactic operațional «Lugansk», pentru postul național de televiziune din Ucraina, relatează HotNews.ro.

Rusia, care controlează în prezent puțin sub o cincime din teritoriul ucrainean, avansează spre Torețk din august, cucerind sat după sat cu ajutorul infanteriei, ajutată de utilizarea sporită a bombelor ghidate extrem de distructive.

În contextul în care Ucraina pierde din ce în ce mai mult teritoriu, președintele Volodimir Zelenski a ordonat comandanților ucraineni să facă „tot ce se poate face” pentru a minimiza avansul Moscovei de-a lungul liniei frontului.

Pentru Ucraina, Torețk este un oraș de pe linia frontului de 10 ani, deoarece este aproape de teritoriile ucrainene cucerite de separatiștii susținuți de Rusia în 2014. De atunci, a devenit o ancoră a fortificațiilor Kievului.

UPDATE 5:40 - Parlamentul European va da un nou semn de susţinere pentru Republica Moldova înainte de referendumul privind aderarea la UE

Parlamentul European va da în această săptămână un nou semn de susţinere pentru Republica Moldova înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie, printr-o rezoluţie menită să tragă un semnal de alarmă privind ingerinţa Rusiei, transmite Agerpres.

UPDATE 4:20 - Premierul slovac Robert Fico şi-a reafirmat în Ucraina opoziţia faţă de aderarea acestei ţări la NATO

Premierul slovac Robert Fico a reafirmat luni, la întâlnirea cu omologul ucrainean Denis Şmîhal în regiunea ucraineană Transcarpatia, că nu sprijină aderarea Ucrainei la NATO, exprimându-se, pe de altă parte, în favoarea intrării ţării în Uniunea Europeană, informează EFE.

"Vorbesc deschis, atitudinea noastră faţă de problema aderării la NATO este rece, dar în ceea ce priveşte UE, vă sprijinim 100%. Apartenenţa dumneavoastră (la UE) este importantă şi valoroasă pentru noi", a declarat premierul Fico în prezenţa omologul său ucrainean.