MENIU

Campania de vaccinare antigripală a început: Cum să obții vaccinul și cine beneficiază de el gratuit

Odată cu apropierea sezonului rece, medicii reînnoiesc apelul către populație pentru a se vaccina împotriva gripei, prevenind astfel complicațiile cauzate de acest virus. Campania de vaccinare antigripală a debutat, iar vaccinul este disponibil gratuit pentru anumite categorii de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire gravă.

Pentru a beneficia de vaccinul antigripal gratuit, persoanele eligibile trebuie să obțină o rețetă de la medicul de familie. Vaccinul poate fi ridicat din farmacii, iar în unele cazuri, poate fi administrat chiar în cabinetul medicului de familie.

Cine poate beneficia de vaccinul antigripal gratuit?

Vaccinul este oferit gratuit pentru mai multe categorii de persoane, printre care se numără:

Copiii cu vârste între 6 luni și 4 ani;
Persoanele în vârstă de peste 65 de ani;
Pacienții cu afecțiuni cronice, în special cei peste 45 de ani;
Persoanele cu comorbidități care îi fac mai vulnerabili în fața gripei.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, avertizează asupra riscurilor nevaccinării, mai ales pentru cei vulnerabili: „Nevaccinarea poate duce la complicații grave, necesitând uneori internare în secții de terapie intensivă.”

Vaccinul, o măsură esențială pentru prevenirea complicațiilor gripei

Deși majoritatea persoanelor care contractează gripa se vindecă de la sine, gripa poate provoca complicații severe la anumite grupuri de risc. Vaccinarea este considerată cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și a complicațiilor asociate acesteia.

Farmacistul Anda Vija a explicat că, în urma experienței cu cazurile severe de gripă din anul precedent, tot mai mulți oameni au realizat importanța vaccinării. „Anul trecut, am avut multe cazuri complicate de gripă A. Oamenii au învățat că este mult mai bine să previi decât să tratezi”, a subliniat Vija.

Pentru cei care se tem de injecții: vaccin antigripal sub formă de spray

Pentru cei care au frică de ace, o variantă a vaccinului antigripal este disponibilă sub formă de spray nazal, oferind o alternativă mai confortabilă pentru administrare.

Virusurile gripale se schimbă constant, astfel încât vaccinul din anul precedent nu mai oferă o protecție eficientă. În fiecare an, vaccinurile antigripale sunt actualizate pentru a ține pasul cu noile tulpini de virus. De asemenea, nivelul de anticorpi produs după vaccinare scade în timp, motiv pentru care specialiștii recomandă vaccinarea anuală, potrivit experților citați de mayoclinic.org.

Campania de vaccinare antigripală este în plină desfășurare, iar cadrele medicale subliniază importanța acesteia în prevenirea unei epidemii de gripă în sezonul rece.