MENIU

Nicolae Ciucă: „Asistăm la un asalt asupra democrației. Motivarea deciziei CCR a contrariat întreaga opinie publică”

Nicolae Ciucă: „Asistăm la un asalt asupra democrației. Motivarea deciziei CCR a contrariat întreaga opinie publică”

În ultimele zile, scena politică românească a fost marcată de un amplu scandal legat de deciziile Curții Constituționale, care, conform declarațiilor lui Nicolae Ciucă, ar reprezenta un „asalt asupra democrației” și asupra valorilor constituționale fundamentale. Ciucă a subliniat că motivarea deciziei Curții în cazul Dianei Șoșoacă a contrariat profund opinia publică și a generat un val de reacții din partea specialiștilor în drept constituțional.

„Asistăm în aceste zile la un asalt asupra democrației, dar și asupra Constituției. Motivarea deciziei CCR a contrariat întreaga opinie publică. Specialiști din domeniu susțin la unison că nu ai voie să interzici drepturi pe baza unor declarații politice.

Mai mult, aceștia arată că sancționarea libertății de exprimare nu intră în atribuțiile Curții Constituționale, ci a altor instituții, cum ar fi parchetul. Cu alte cuvinte, argumentele și interpretările invocate în motivarea Curții nu țin de Constituție, ci adaugă nepermis noi sensuri la textul Constituției. Îmi vine greu să cred că această decizie este o simplă greșeală de interpretare a Constituției.

Din păcate, în această decizie a Curții străbate o puternică influență politică. Trebuie să o spunem foarte clar, fără ocolișuri, principalul beneficiar al deciziei CCR este Partidul Social-Democrat. Iar acest lucru este unul extrem de grav.

Este un nou abuz prin care un partid suspendă normele statului de drept pentru a câștiga alegerile la masa verde și nu la vot. Nu putem admite așa ceva. Acesta este și motivul pentru care Partidul Național-Liberal nu mai poate avea un dialog politic cu Partidul Social-Democrat”, a transmis Niolae Ciucă.

 

Mai multe articole despre:
ciuca ccr