MENIU

Cristian Băcanu, despre atentatul de la Arad: "Românii sunt în siguranță. Nu este ușor să îi găsești pe profesioniștii care să comită astfel de fapte"

Cristian Băcanu, deputat PNL

Deputatul PNL, Cristian Băcanu, a vorbit, vineri seara, în cadrul emisiunii "Controversat", moderată de jurnalista Realitatea PLUS Ionela Arcanu, despre atentatul de la Arad, precizând că, în prezent, el se simte în siguranță în România. Deputatul și-a argumentat afirmația prin faptul că "nu oricine vrea să comită o faptă antisocială, îi găsește (pe acești profesioniști care să comită fapta - n.r.)". În plus, spune Băcanu, astfel de fapte costă. De asemenea, genul acesta de fapte rămân "la faza de atentat pentru că în mod normal autorii sunt prinși". 

"E prima dată în 30 de ani când se întâmplă așa ceva. Fiind vorba de profesioniști, românii sunt în siguranță pentru că nu e ușor să îi găsești pe profesioniști (cum este cazul celor care au pus în execuție atentatul de la Arad - n.r.). Nu îi găsești la mica publicitate. (...) Eu mă simt în siguranță", a arătat acesta. 

De profesie avocat specializat în litigii, Băcanu a apreciat că speța de la Arad este una complicată. 

"Este un caz complicat. Nu aș spune că autoritățile sunt depășite de acest caz. Cât văd eu, este evident că avem de-a face cu un profesionist. Lucuruile au fost atent gândite și, totuși, făcute în văzul lumii. Un profesionist știe să își acopere urmele. Dacă e profesionsit, e posibil ca imediat după explozie să fi plecat din țară. E însă posbil ca nici macar să nu fi fost în țară pentru că acum, cu o simplă cartelă de telefon, poți acționa de la distanță", a afirmat el. 

Deputatul PNL  a răspuns întrebării legate de lipsa de comunicare a autorităților pe marginea acestui caz, spunând: "Și cei care se ocupă de urmărirea penală se uită la știri, privescla televizor, sunt informați de nevoia opiniei publice de a fi informați. Convingerea mea e că dacă procurorul decide să nu elibereze un minim de informații înseamnă că urmărește să protejeze ceva. Sunt situații când vorbim de profesioniști care sunt foarte greu de prins. Asta nu înseamnă că autoritățile nu-și fac treaba".

Cristian Băcanu susține, astfel, că orice ipoteză este deschisă. "Nu am informații. Aș face speculații. Sunt convins că procurporul, împreună cu celălalte instituții, are motive să nu dea informații  (din dosar -n.r.)", a mai spus liberalul.

El a recunoscut, însă, că statistic vorbind, în România sunt foarte multe dosare în stocurile Parchete vechi și nesoluționate. "Dacă există o legătură între ce s-a întâmplat și neîncrederea victimei în rândul Justiției, asta nu am cum să vă spun", a afirmat Băcanu, întrebat fiind dacă este posibil ca Ioan Crișan să nu fi apelat la Justiție după cele două atacuri pe care le-a suferit anterior când i s-a dat foc la casă și i-a fost spart un seif deoarece nua r fi avut încredere în aceasta.

Cât privește explozibilul militar folosit pentru a deturna bomba, deputatul PNL este de părere că acesta ar fi putut fi adus în țară de niște profesioniști.