MENIU

Bacteriile care produc electricitate pot fi cheia către un viitor mai curat

Bacteriile care produc energie ar putea fi soluția ideală cu ajutorul căreia vom creea un viitor mult mai curat, potrivit oamenilor de știință. În plus, faptul că aceste bacterii pot supraviețui în medii în care oxigenul este limitat le face o sursă perfectă de energie.

„Bacteriile au un arsenal întreg de lucruri pe care să le respire, altele decât oxigenul. Ele pot respira oxizi de minerale, deci acest proces de bacterii care respiră roci poate fi aplicat şi în cazul electrozilor. Bacteriile pot respira pe electrozi producând electroni", a explicat Dr. Tom Clarke de la University of East Anglia.

Cercetătorii au făcut mai multe experimente pentru a vedea dacă aceste bacterii ar putea să furnizeze electricitate pentru baterii sau pentru casele bio. Însă, cea mai mare problemă de care s-au lovit este aceea că bacteriile nu pot fi crescute cu ușurință în laborator, fapt care diminueauză abilitatea de a dezvolta noi tehnologii.

Bacteriile care produc electricitate ar putea schimba viitorul energiei

Inginerii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), au dezvoltat o tehnică prin care aceste bacterii pot fi sortate și identificate mai ușor. Mai exact, bacteriile care produc electricitate creează electroni în cadrul propriilor celule, pe care îi eliberează prin niște canale mici direct în membrane, într-un proces care poartă numele de transfer extracelular de electroni.

Oamenii de știință de la MIT au aplicat tensiuni mici tulpinilor de bacterii într-un canal microfluidic în formă de clepsidră, pentru separa și a evalua diferitele tipuri de celule și implicit viteza cu care produc electricitate.

Notând voltajul necesar pentru a manipula bacteriile și înregistrând mărimile celulelor, oamenii de știință au reușit să calculeze polarizabilitatea unei bacterii – adică cât de ușor este pentru o bacterie să producă electricitate într-un câmp electric. Astfel, au descoperit că bacteriile cu o polarizabilitate sunt mai mari producători activi de electricitate.

Sursă

Mai multe articole despre:
null