MENIU

Război în Ucraina, ziua 956. Stoltenberg deschide ușa NATO: Ucraina ar putea adera chiar și cu teritorii ocupate"

Jens Stoltenberg si Mark Rutte. Foto: Profimedia

Ucraina a intrat în ziua 956 a războiului. Vin vești bune de pe frontul de vest: Jens Stoltenberg a sugerat că Ucraina ar putea intra în NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia

Ucraina ar putea totuși adera la NATO chiar dacă părți din teritoriul său ar rămâne ocupate de Rusia, a declarat într-un interviu fostul secretar general al alianței, Jens Stoltenberg, potrivit The Kyiv Independent.

Unul dintre principalele argumente împotriva acordării statutului de membru pentru Ucraina la acest moment se referă la clauza de apărare reciprocă prevăzută la Articolul 5 al NATO și care ar atrage imediat alianța într-un război direct cu Rusia.

Dar, într-un interviu acordat vineri Financial Times, Jens Stoltenberg a sugerat că ar putea exista modalități de a ocoli acest lucru dacă teritoriul ucrainean considerat parte a NATO nu ar fi „neapărat granița (țării) recunoscută la nivel internațional”.

„Când există voință, există și modalități de a găsi o soluție. Dar e nevoie de o linie care să definească unde anume se invocă Articolul 5, iar Ucraina trebuie să controleze tot teritoriul până la acea frontieră”, a spus el.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina