Articolele din categoria EDUCAŢIE:

Verdictul Comisiei de etică în cazul plagiatului lui Mircea Geoană
Verdictul Comisiei de etică în cazul plagiatului lui Mircea Geoană. Șercan, atac furibund la adresa profesorilor, după decizie
Decizie finală în cazul lucrării de doctorat scrise de Mircea Geoană și suspectată de furt intelectual! Comisia de etică a arătat că politicianul este într-adevăr plagiator, dar că Geoană a copiat doar 43 de rânduri și 2 tabele, sub 1% din lucrare, și nu 20%, așa cum a scris Emilia Șercan. Jurnalista contestă decizia și îi acuză pe profesori că „l-au spălat pe Mircea Geoană”. 
Schimbări radicale în evaluarea elevilor, din 2025: ce obligaţii vor avea profesorii şi care sunt sancţiunile
Schimbări radicale în evaluarea elevilor, din 2025: ce obligaţii vor avea profesorii şi care sunt sancţiunile
Începând cu anul școlar 2025-2026, profesorii nu vor mai aplica note şi evaluări pe baza criteriilor actuale, ci pe baza standardelor naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire. Nerespectarea standardelor este abatere disciplinară pentru profesori. Termenul impus de Ligia Deca pentru aceste modificări este de 30 august 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024.
Prevenirea abuzurilor în școli și universități: Soluții oferite de psihologi
Prevenirea abuzurilor în școli și universități: Soluții oferite de psihologi
Recent, România a fost zguduită de o serie de incidente grave de abuz sexual în instituțiile de învățământ, care au adus în prim-plan o problemă îngrijorătoare. Numai în perioada martie 2021 - martie 2023, au fost depuse peste 80 de plângeri împotriva profesorilor pentru abuzuri sexuale, deși se estimează că numărul real al cazurilor este mult mai mare, din cauza fricii și reticenței victimelor de a se exprima.
Profesorul Dorin Ștefan Adam, de la Universitatea de Arhitectură, acuzat de hărțuire sexuală
Profesorul Dorin Ștefan Adam, de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, acuzat de hărțuire sexuală: se poza dezbrăcat și trimitea imaginile studentelor
După cazul profesorului Alfred Bulai de la SNSPA, un nou scandal de hărțuire sexuală zguduie din temelii mediul universitar din România. De această dată, în centrul acuzațiilor se află Ștefan Adam, un cunoscut arhitect bucureștean, care și predă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, din Capitală. Profesorul le-ar fi trimis studentelor mesaje și poze cu el dezbrăcat pe rețelele de socializare. Conducerea universității a anunțat suspendarea acestuia din funcție. 
Ministerul Educației a cerut verificări în universități cu privire la cazurile de hărțuire sexuală. Ligia Deca: „Este un flagel”
Ministerul Educației a cerut verificări în universități cu privire la cazurile de hărțuire sexuală. Ligia Deca: „Este un flagel”
Ministerul Educației a transmis, miercuri, că nu tolerează, în sistemul de învățământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea și demnitatea umană și susține demersurile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) pentru clarificarea și soluționarea aspectelor semnalate în spațiul public, ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar.
Cazul Alfred Bulai. Sociologul acuzat de abuz sexual, declarații-șoc: „La universitate poți să accepți...”
Cazul Alfred Bulai. Sociologul acuzat de abuz sexual, declarații-șoc: „La universitate poți să accepți...”
Sociologul Alfred Bulai, cercetat de Poliția Capitalei după acuzațiile de abuz sexual asupra mai multor studente, declara, în direct, la Realitatea PLUS, în urmă cu doar câteva zile, că în cadrul universităților nu mai este vorba despre minori și că astfel de practici se pot accepta. Comentariul sociologului a fost făcut în contextul cazurile profesorilor acuzați de abuzuri sexuale. 
De ce străinii din China, Coreea și Australia vin în România: Un curs de 750 de euro atrage turiști din întreaga lume
De ce străinii din China, Coreea și Australia vin în România: Un curs de 750 de euro atrage turiști din întreaga lume
Atractivitatea limbii române: De la distanțe mari, turiști din Australia, China, Coreea și alte colțuri ale lumii vin în România pentru a învăța limba română. Fascinați de graiul nostru, aceștia se îmbogățesc nu doar cu cunoștințe lingvistice, ci și cu experiențe culturale unice, pe parcursul celor două săptămâni de cursuri intensive desfășurate în București și Iași.
Cazul profesorului violator de la Sfântul Sava. Ministerul Educației anunță toleranță zero față de orice abateri de la normele legale
Cazul profesorului violator de la Sfântul Sava. Ministerul Educației anunță toleranță zero față de orice abateri de la normele legale
Ministerul Educației a luat act de informațiile apărute în spațiul public referitoare la reținerea unui cadru didactic de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din Capitală, care este și angajat al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București informații cu privire la măsurile dispuse, astfel încât să poată aplica urgent măsurile legale necesare.
Ministerul Educației a trimis Corpul de control la Arhitectură
Ministerul Educației a trimis Corpul de control la Arhitectură, după ce rezultatele de la admitere au fost republicate din cauza unei erori informatice
O misiune de verificare la Universitatea de Arhirtectură din București a fost aprobată. Ministerul Educației a trimis Corpul de control după ce rezultatele examenului de admitere au fost republicate din cauza unei erori informatice. Revoltați de situație, părinții au cerut explicații și au făcut un scandal, iar la fața locului au fost solicitați polițiștii de către personalul de securitate.
Controverse în mediul online după fotografia unui profesor îmbrăcat în fustă
Controverse în mediul online după fotografia unui profesor îmbrăcat în fustă. Universitatea București: "Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun"
O fotografie în care un tânăr lector universitar de la Universitatea București poartă o fustă scurtă, un top, sandale și pălărie a iscat o adevărată isterie în mediul online. Sunt mii de comentarii, de la „e treaba lui cum se îmbracă”, la „nu-mi trimit copiii să vadă așa ceva”. Universitatea București a venit cu o reacție. 
Admiterea la liceu 2024. Ultimii pași pentru absolvenții de clasa a VIII-a: miercuri are loc repartizarea computerizată / Foto: Inquam Photos, Bogdan Danescu
Admiterea la liceu 2024. Ultimii pași pentru absolvenții de clasa a VIII-a: miercuri are loc repartizarea computerizată
Încă puțin și absolvenții de clasa a VIII-a vor putea răsufla ușurați. Asta deorece doar o zi ne mai desparte până la repartizarea computerizată. Conform calendarul aprobat de Ministerul Educației, acest lucru se va întâmpla miercuri, 24 iulie. Acest proces marchează, practic, etapa finală din admiterea în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025. Rezultatele repartizării vor fi publicate pe site-ul oficial admitere.edu.ro și vor fi afișate și în unitățile de învățământ gimnazial.