Elevi de liceu, acuzați că au drogat și răpit o colegă. Fata ar fi fost violată într-o cabană, în excursie. Ororile, înregistrate și distribuite Mai mulți elevi ai unui liceu din Brașov urmează să fie audiați la sediul DIICOT într-un dosar de viol, agresiune sexuală, lipsire de libertate în mod ilegal și pornografie infantilă. Victima este o adolescentă care acuză că a fost drogată și abuzată sexual de colegii săi într-o pensiune, în timpul unei excursii organizate la finalul anului trecut în Harghita. Ororile ar fi fost filmate de agresori și distribuite, ulterior, unor persoane a căror identitate este, momentan, necunoscută.
Panică într-un liceu din România, după ce o elevă a amenințat cu moartea mai mulți colegi. Profesori: „Nu suntem pregătiți suficient” Panică într-un liceu din Iași! O elevă care a fost admisă anul acesta, în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Economic de Turism, pe un loc pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), își amenință colegii cu moartea. Tânăra a băgat spaima în elevi, iar profesorii sunt depășiți de situație.
Când revin elevii, din zonele afectate de viitură, în bănci? Anunțul a fost lansat Elevii din județul Galați se vor întoarce la școală pe 23 septembrie, cu prezență fizică, după ce inundațiile au afectat mai multe unități de învățământ din zonă. Potrivit Ministerului Educației, activitatea instructiv-educativă se va relua în toate școlile afectate, cu excepția a două unități din localitatea Costache Negri.
Se dau bani de la stat pentru studenți. Ce presupune proiectul „Primul student din familie” Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat recent aprobarea a 68 de proiecte în cadrul inițiativei „Primul student din familie”, finanțate prin Programul Educație și Ocupare, având o valoare totală de peste 104 milioane de euro.
Zeci de elevi și cadre didactice de la mai multe școli din Mehedinți acuză simptome de toxiinfecție alimentară. E posibil activarea planului roșu regional Astăzi, începând cu ora 14:15, a fost activat Planul Roșu de intervenție în județul Mehedinți, după ce un apel la numărul de urgență 112 a semnalat o situație gravă în localitățile Almăjel, Oprișor, Salcia și Ștircovița. Mai mulți minori au raportat stări de rău și simptome specifice toxiinfecției alimentare, declanșând o intervenție de urgență a echipajelor ISU Mehedinți. Se pare că toate victimele au consumat hrana primită la școală.
Elevii vor primi 5.000 de lei de la stat. În ce condiții se dau banii Vești bune pentru elevi! Cei 80 de liceeni care au obținut media 10 curat la examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie vor primi câte 5.000 de lei datorită unui proiect propus de Ministerul Educației.
Telefoanele mobile, interzise în școli. Elevii nu le vor mai putea folosi nici în pauză. Care sunt singurele excepții? Telefoanele mobile vor fi interzise în școli, iar elevii nu vor mai putea folosi dispozitivele nici în pauze. Conform noii reglementări, dispozitivele sunt complet interzise pe parcursul zilei, nu doar în orele de curs. Pe de altă parte, reglementare nu va fi aplicată uniform în toate școlile din țară.
Guvernul a hotărât! Câți bani vor primi elevii cu medii de 10 la Evaluarea Națională și la BAC? Elevii de nota 10, de la Bacalaureat și Evaluarea Națională, vor fi recompensați financiar, conform unei hotărâri aprobate în ședința de miercuri a Guvernului.
Este legal să dai bani la fondul școlii sau nu? Tot ce trebuie să știe părinții despre legislația școlară 2024-2025 Fondul clasei este interzis în anul școlar 2024-2025. Părinții care primesc solicitarea de a contribui cu o sumă de bani la fondul clasei pot alerta autoritățile.
Noua Lege a educației. Părinții ar putea ajunge să ia deciziile în instituțiile de învățământ În actuala formă a legii învățământului preuniversitar 198/2023, părinții ar putea obține o reprezentare majoritară în consiliile de administrație ale școlilor, liceelor și grădinițelor. Mai mult reprezentanți ai consiliilor locale și primăriilor, propuși pentru consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ, sunt părinți ai elevilor din școala respectivă, lucru ce ar putea avea consecințe grave.
Cât de pregătit este un elev care termină clasa I? Ce cunoștințe trebuie să dobândească până la final de an școlar Elevii care încheie clasa I ar trebui să dețină un set esențial de abilități, conform unui raport de evaluare al Ministerului Educației. Acest document este completat la sfârșitul anului școlar de către învățător și face parte din portofoliul educațional al fiecărui copil, fiind obligatoriu pentru cei care au început clasa pregătitoare în septembrie.
Ligia Deca, prezentă la Galați, în școlile inundate: Avem o serie de construcții modulare, pentru mutarea claselor Ministrul PNL al Educației, Ligia Deca, a vizitat zona afectată de inundații și a anunțat că :se vor relua cursurile în sistem hibrid, fizic și online unde este nevoie. De asemenea, Deca a precizat că acolo unde clădirile sunt grav afectate vor fi trimise construcții modulare, pentru mutarea claselor.
Arhiepiscopul Teodosie, sfaturi SURPRINZĂTOARE pentru credincioși. Ce a spus despre tatuaje si cercei? Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a făcut o nouă serie de afirmații care i-at putea pune pe gânduri pe credincioși. Înalta față bisericească a vorbit despre tatuaje, dar și despre cercei, într-un mod în care poate că mulți nu s-ar aștepta.
Sistemul de burse școlare se schimbă radical: ce trebuie să facă elevii pentru a primi bani de la stat Noul sistem de burse școlare pentru anul 2024-2025 aduce schimbări semnificative! Elevii beneficiază de 6 categorii de burse, iar părinții au la dispoziție 25 de zile pentru a depune documentele necesare pentru obținerea acestui sprijin. Sunt și câteva criterii care trebuie respectate pentru a intra în posesia sumelor oferite de stat.
Se închid școlile din cauza dezastrelor provocate de viitură. Unde NU se va învăța În judeţul Galaţi este necesară suspendarea cursurilor pentru zilele de 16 şi 17 septembrie în 25 de unităţi de învăţământ, conform datelor de la Ministerul Educației.
SCANDALOS! Sute de elevi din Târgu Jiu, lăsați fără mâncare în primele zile de școală Început de an școlar de coșmar pentru aproape 1500 de elevi de la trei școli din Târgu Jiu! Deși abia au intrat în prima săptămână de școală, copiii au rămas fără mâncarea pe care trebuiau să o primească din partea autorităților prin programul național „masă sănătoasă”. Problema a apărut din cauza unor nereguli găsite de inspectorii direcției sanitar-veterinare. Până vor fi remediate, elevii nu vor mai primi masa caldă promisă.
Vești bune pentru viitorii pensionari. Studiile de masterat vor fi trecute la vechimea în muncă Din septembrie 2024, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei de stat.
Ligia Deca, după cazul Bulai: „Nimeni nu dorește să ascundă gunoiul sub preș” Ministra Educației spune că studenții trebuie să nu închidă ochii, fie că sunt victime, fie că sunt martori. Trebuie să sesizeze orice astfel de act care poate însemna un abuz. Ligia Deca a făcut aceste declarații în contextul scandalului sexual în care a fost implicat Alfred Bulai, de la SNSPA.
Măsuri drastice. Școlile europene interzic accesul elevilor cu telefonul mobil la cursuri Multe şcoli din Europa au introdus interdicţii sau restricţii privind utilizarea telefoanelor mobile, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul acestora asupra sănătăţii mintale a tinerilor.
Propunere de la ministrul Educației: Sâmbăta - zi de recuperare a orelor pierdute Ligia Deca a venit cu o propunere care ar putea deranja atât profesorii, cât și elevii. Recuperarea unor zile pierdute s-ar putea face sâmbăta.
Modificare majoră în regulamentul școlilor. Ce riscă elevii care stau pe telefon în timpul orelor Ministerul Educației modifică radical legislația școlară legate de utilizarea, de către elevi, a telefoanelor mobile în timpul orelor de curs.
Școli noi construite în sectorul 6, din Capitală. Cum arată sălile de curs - VIDEO Elevii din întreaga țară s-au întors în bănci după ce vacanța mare s-a încheiat! Emoționați, dar și entuziasmați, cei mici s-au revăzut cu colegii, cu profesorii, iar unii dintre ei au pășit pragul unei școli noi. Este vorba despre cei care învață la Școala Gimnazială Orizont, acolo unde s-a dat în folosință noua școala construită de la zero. Clădirea are săli de clasă luminoase, colorate, spații de relaxare și vestiare moderne.
Interzicerea telefoanelor în școli: Elevii riscă exmatricularea dacă încalcă noile reguli. Ce a declarat ministrul Educației Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat recent că, începând cu noul an școlar, școlile din România au libertatea de a interzice complet utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în unitățile școlare. Declarația a fost făcută luni seară, într-un interviu televizat.
Ministrul Educației clarifică măsurile pentru elevii recalcitranți: „Pot fi extrași din clasă, iar părinții sunt anunțați” Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat recent, în cadrul unei emisiuni televizate, cum sunt gestionate cazurile elevilor care perturbă orele de curs. O soluție propusă pentru a menține disciplina în școli este mutarea acestor elevi într-o sală separată, o măsură menită să asigure un mediu propice educației pentru ceilalți elevi. Deca a subliniat că această acțiune nu este o „pedeapsă” propriu-zisă, ci o măsură educațională temporară.
Sunt sau nu sunt obligatorii uniformele școlare? Prevederile legale care nu îi obligă pe elevi să vină mereu în uniformă Uniformele școlare continuă să fie un subiect de dezbatere intensă în rândul părinților, elevilor și profesorilor din România. Întrebarea centrală rămâne: pot școlile să impună obligativitatea purtării uniformelor? Răspunsul este clar: nu, școlile nu pot forța elevii să poarte uniforme, iar elevii nu pot fi sancționați sau excluși din procesul educațional pe această temă.
Mesajul lui George Simion pentru elevi, la începutul anului școlar: Fiecare copil are șanse egale! Mesaj de forță din partea liderului AUR pentru elevi la începutul anului școlar! George Simion îi îndeamnă pe copii să se țină de școală, să cunoască istoria poporului român și să se zbată pentru un viitor mai bun.
Cum se obțin abonamentele STB GRATUITE pentru elevi. Decizia Primăriei Capitalei Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că parcul STB de autobuze, troleibuze şi tramvaie care circulă în Capitală va fi mărit, odată cu începerea noului an şcolar, şi că vor fi pe străzi 1.389 de vehicule, faţă de 1.250, câte au circulat în timpul vacanţei de vară. În plus, abonamentele pentru elevii care beneficiază de gratuitate pentru transportul public vor fi eliberate online.
Structura anului școlar 2024-2025: când vor avea elevii prima VACANȚĂ. Se întâmplă mai repede decât te așteptai Aproximativ 3 milioane de elevi şi preşcolari încep, astăzi, cursurile. Noul an şcolar 2024-2025 are o durată de 36 de săptămâni și 5 vacanțe. Din cei 3 milioane de elevi, 180.000 sunt în clasa Pregătitoare.
Ilfovul, pregătit să îi întâmpine pe elevi în noul an școlar. Mesaj plin de emoție cu doar câteva ore înaintea primului clopoțel Ilfovul este pregătit să îi întâmpine pe elevi în noul an școlar 2024-2025. O spun chiar reprezentanții Consiliului Județean (CJ), în mesajul transmis, duminică, pe rețelele de socializare. Anul școlar 2024-2025 începe pe 9 septembrie și se întinde pe durata a 36 de săptămâni și cinci vacanțe. Aproximativ 3 milioane de elevi vor păși pragul unităților școlare, 180.000 dintre aceștia fiind în clasa Pregătitoare.
Schimbări importante la început de an școlar pentru elevii din București și Ilfov: ce se întâmplă cu abonamentele pentru transportul public Începerea noului an școalr 20024-2025 vine și cu o serie de măsuri la nivelul administrației municipiului București menite să faciliteze accesul elevilor la educație. Una dintre aceste măsuri vizează suplimentarea numărul mijloacelor de transport în comun de la 1.250, câte au circulat în timpul vacanţei de vară, la 1.389 de vehicule. De asemenea, STB va elibera online abonamentele pentru elevii care beneficiază de gratuitate pentru transportul public, a anunțat primarul Capitalei, Nicuşor Dan.