Incompatibilități în conducerea școlilor, acceptate de Legea Deca, avertizează mai mulți profesori pentru Edupedu.ro. Concret, părinții au dublă reprezentare în Consiliile de Administrație ale grădinițelor, școlilor și liceelor care au acceptat în această toamnă, pe locul reprezentanților primăriilor și pe cel al Consiliilor Locale, părinți ai unor elevi care învață la aceleași școli, potrivit surselor noastre. Consiliul de Administrație este forul decizional al școlilor, locul în care se iau hotărârile cu privire la achiziții, la transferuri, la planul de încadrare cu personal didactic, la angajări, sancțiuni disciplinare și la regulamentul școlii.
Mai mult reprezentanți ai consiliilor locale și primăriilor, propuși pentru consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ, sunt părinți ai elevilor din școala respectivă, lucru ce ar putea avea consecințe grave, avertizează Edupedu.ro.
Consiliul de administrație al unei instituții de învățământ are 7 membri:
- 1 loc aparține directorului
- 2 locuri sunt ale profesorilor
- 2 locuri sunt ale reprezentanților părinților
- 1 loc aparține primarului sau al reprezentantului primarului
- 1 loc aparține reprezentantului consiliului local
În absența unei prevederi care împiedică reprezentanții autorităților locale să ocupe aceste posturi dacă au elevi înscriși la școala respectivă, asta înseamnă o posibilă majoritate de 4 la 3 în favoarea părinților.
Consiliile de administrație iau decizii cu privire la achiziții, la transferuri, la planul de încadrare cu personal didactic, la angajări, sancțiuni disciplinare și la regulamentul școlii.
Astfel, o majoritate a părinților elevilor în consiliul de administrație poate ignora complet poziția cadrelor didactice și chiar poate scăpa de profesorii incomozi.
Ce sunt consiliile de administrație
„Unitățile de învățământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică, denumite în continuare unități de învățământ, cu excepția celor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, sunt conduse de consilii de administrație, de directori și, după caz, de directori adjuncți”, prevede metodologia de formare a Consiliului de Administrație (CA) la articolul 1, cea mai recentă în acest sens – din 4 septembrie 2023.
Iar în actul normativ continuă: „În exercitarea atribuțiilor ce le revin, consiliile de administrație și directorii conlucrează cu consiliul profesoral, Comisia pentru Evaluarea și Asigurarea Calității, Comisia pentru Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică și alte comisii constituite la nivelul unității de învățământ, consiliul școlar al elevilor, consiliul reprezentativ al părinților și asociația de părinți, acolo unde există, cu autoritățile administrației publice locale și organizațiile sindicale afiliate federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.