Florin Cîțu susține că actualul Guvern a trimis, la Bruxelles, planul prin care țara noastră își va reduce deficitul bugetar Fostul premier Florin Cîțu susține că actualul Guvern a trimis, la Bruxelles, planul prin care țara noastră își va reduce deficitul bugetar în următorii 7 ani.
Carburanții se vor scumpi din nou: Cât va fi prețul benzinei la 1 ianuarie. Anunțul care afectează sute de mii de români Benzina, tot mai scumpă de la o zi la alta. Scumpirile carburanților vor avea efecte în lanț, astfel că ne putem aștepta la noi scumpiri și pentru alimente. Potrivit unui document al Ministerului Finanțelor, de la începutul anului viitor acciza la carburanți va crește cu 5%, astfel că un plin cu carburanți ne va costa mult mai mult.
Raport sumbru de la BNR: Urmează noi creșteri de prețuri! Rata inflației va începe să crească de la finalul acestui an Banca Națională a României prognozează noi creșteri de prețuri pentru anul viitor și atrage atenția că planul fiscal creează incertitudini majore în plan economic.
Urmează zile decisive pentru înființarea comitetului care va controla prețurile de la raft! Cum se pot opri scumpirile Urmează zile decisive pentru înființarea comitetului care va controla prețurile de la raft. Potrivit unor surse, ministrul Agriculturii îi va convoca din nou pe retaileri și procesatori pentru a stabili cum va fi verificat modul în care se aplică adaosul comercial la alimente. Comisia va acționa local, însă nu se știe ce sancțiuni se vor da în cazul în care adaosul practicat este mult prea mare. Între timp, la raft lipsesc în continuare etichetele care ar trebui să arate dacă un produs are un gramaj mai mic, dar același preț.
Facturile la energie vor exploda după expirarea plafonării! Unii consumatori vor ajunge să plătească dublu Facturile la energie vor exploda, anul viitor, după expirarea plafonării, iar unii consumatori vor ajunge să plătească prețuri duble. Anunțul vine chiar de la cei din industrie, iar simulările arată că factura pentru o gospodărie care are un consum de 50 de kWh pe lună va ajunge de la 30 de lei la aproape 60 de lei. Tarifele furnizorilor ar putea începe de la 1,3 lei cu TVA/Kwh. Între timp, CCR a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie este neconstituțională, iar statul ar putea fi nevoit să le dea banii înapoi.
Românii fac economie la mâncare. Prețurile pentru alimente sunt cele mai mari din ultimele 18 luni Tot mai mulți oameni sunt nevoiți să facă economie la mâncare pentru a-și putea plăti ratele sau chiriile care sunt din ce în ce mai mari. Sondajul consumatorilor, realizat pe mii de participanți, a constatat că în ultimele 12 luni, costurile locuințelor au crescut în medie cu 54% în Europa.
Șeful Casei de Pensii, anunț despre deciziile nelivrate. Când ajung banii întârziați Românii care și-au depus dosarele pentru pensionare pe noua lege vor primi deciziile din această lună, iar banii vor ajunge în luna decembrie. Este anunțul făcut în exclusivitate de șeful Casei de Pensii. Daniel Baciu spune că la nivelul Casei de Pensii s-a format un grup de lucru și se fac teste la sistemul informatic pentru a putea emite noile decizii. În ceea ce privește marea recalculare, Baciu spune că aproximativ 10.000 de decizii de recalculare mai trebuie trimise.
România pe datorie. Gaura din buget a ajuns la aproape 53% din PIB. De unde a luat statul cei mai mulți bani de împrumut Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 52,7%, de la 52% în iulie (PIB conform comunicatului Institutului Național de Statistică din 10 octombrie 2024). Adică, aproape 900 de miliarde de lei.
Concedieri masive în industria auto europeană. Și angajații din România sunt în pericol. Unii au primit deja înștiințarea de șomaj Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat marţi că intenţionează să concedieze 4.700 de persoane în Europa, Vizați de aceste reduceri de personal sunt și angajații de la fabrica din România.
Românul care primește 3.000 de euro pe lună, în construcții, în Franța: „NU m-aș întoarce în țară nici în ruptul capului!” VIDEO Un român care lucrează în construcții arată pe pagina sa de socializare ce salariu câștigă în Franța. Bărbatul primește 3.000 de euro lunar și spune că nu s-ar întoarce în țară nici în ruptul capului.
Avertismentul oamenilor de afaceri: De la anul cresc taxele și prețurile! VIDEO Cele mai mari riscuri financiare, de anul viitor, sunt creșterile de taxe. Este avertismentul lansat de un om de afaceri român.
Crăciun de lux. Prețurile alimentelor au explodat, în pragul sărbătorilor de iarnă VIDEO Alimentele se scumpesc pe zi ce trece, iar bătrânii sunt printre cei mai afectați. Diferențele de prețuri dintre alimentele care beneficiază de adaos plafonat și cele care nu se află pe lista ordonanței sunt uriașe în unele magazine.
Ministerul Energiei recunoaște că trebuie să restituie banii din supraimpozitare, dar nu toate companiile își vor primi banii înapoi Ministerul Energiei recunoaște că va trebui să restituie banii din supraimpozitarea producătorilor de electricitate, după ce Curtea Constituțională a decis că taxarea este neconstituțională. Reprezentanții statului precizează însă că nu întreaga sumă încasată în ultimii doi ani trebuie returnată și, deci, nu poate fi estimată valoarea la care vor ajunge restituirile.
Banca Naţională a României a decis să menţină dobânda cheie la 6,5% pe an Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunţat banca centrală.
Nicolae Ciucă și PNL, campanii pe teme economice Liberalii sunt singurii care în această campanie au propus o dezbatere serioasă pe teme care îi interesează în mod direct pe români, respectiv cele care țin de creșterea veniturilor pentru fiecare familie, de condițiile de trai de la nivelul fiecărei comunități, de dezvoltarea economică a țării.
Ciolacu: „Toată lumea vorbeşte de deficitul din PIB. După agricultură şi fotbal, devenim specialişti şi în deficit” Marcel Ciolacu că cea mai mare provocare o reprezintă deficitul comercial şi a adăugat că aici trebuie intervenit prin micro-management.
Orașele din România în care chiriile au explodat: Creștere semnificativă Prețurile chiriilor au cunoscut o ascensiune notabilă în ultimul an în mai multe orașe din România, conform datelor oferite de Storia, platforma imobiliară OLX.
Supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie, NECONSTITUȚIONALĂ - CCR. Ce se întâmplă cu facturile românilor? Judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțional articolul 15 din OUG nr.27/2022, cel care prevede că producătorii de energie electrică, traderii, furnizorii etc. trebuie să plătească o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.
Ce salariu este necesar pentru a accesa un credit de 10.000 de euro pe 5 ani: aproape un milion de români nu îndeplinesc criteriile Pentru mulți români, un credit bancar este o soluție convenabilă pentru a face achiziții importante, fără a scoate o sumă mare de bani dintr-o dată. Însă, accesarea unui credit presupune îndeplinirea unor condiții financiare, inclusiv un venit lunar stabil și suficient de mare pentru a acoperi ratele.
Cel mai mare producător de anvelope din lume, cu fabrici și în România, închide două uzine. Cel puțin 1.200 de angajați vor fi disponibilizați Gigantul Michelin închide două uzine de anvelope. Motivele invocate de compania franceză, înființată în urmă cu 135 de ani, pentru închiderea fabricilor sunt costurile ridicate și concurența ieftină din Asia. Decizia ar urma să afecteze peste 1.200 de lucrători.
Scumpiri în lanț de sărbători. Bătrânii, cei mai afectați de prețuri. Cât vom plăti pentru carne Alimentele se scumpesc pe zi ce trece! Prețurile continuă să crească, iar bătrânii, categoria cea mai afectată, resimt din plin scumpirile. Salamul se găsește cu 70 de lei pe kilogram, iar parizerul, mezelul cel mai accesibil pentru români, costă și 60 de lei pe kilogram. Veștile proaste nu se opresc aici. Carnea de porc va suferi cea mai mare creștere de preț în perioada sărbătorilor, scumpindu-se chiar și cu 20%.
Exclusiv Ce se întâmplă cu facturile la energie după data de 1 Aprilie 2025, atunci când o să dispară plafonarea. Ce soluție a găsit guvernul? Liberalizarea prețurilor la energie, de la 1 aprilie 2025, dă bătăi de cap multor români, mai ales pensionarii și cei cu venituri mici, care se văd nevoiți să își recalculeze bugetele pentru factura la gaze și curent.
Pensionarii vor primi bani în plus de Crăciun. Cine sunt beneficiarii tichetelor pentru masa de sărbători Pensionarii din România vor primi bani în plus de Crăciun prin intermediul tichetelor sociale.
Discuții între FMI și Guvernatorul BNR: Ce se întâmplă cu dobânzile. Zile de foc pentru TAXE Sunt discuții cruciale pentru măsurile care se pregătesc de anul viitor! Experții FMI ajung chiar la această oră la Banca Națională, unde se vor consulta cu specialiștii din domeniul bancar și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Totul în condițiile în care, la ultima vizită în țara noastră, cei de la Fondul Monetar au venit cu recomandări dure.
Ministerul Finanțelor primește 85 de milioane de lei în plus la buget pentru plata ajutoarelor de stat Guvernul va mări bugetul Ministerului de Finanțe cu 85 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor de stat. Este vorba despre facilități de garantare pentru creditele acordate IMM-urilor, de compensare a creșterii accizei la motorină și sprijinirea investițiilor ce promovează dezvoltarea regională și creează noi locul de bun”.
Sebastian Burduja, despre prețurile energiei din facturi la primăvară: „Plafonul de 0,68 lei este nesustenabil” Începând cu 1 aprilie 2025, piața liberă de energie electrică din România ar putea aduce schimbări semnificative pentru consumatori, mai ales pentru cei vulnerabili. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că un obiectiv esențial al strategiei naționale în domeniul energiei este acela de a proteja consumatorii vulnerabili, astfel încât aceștia să nu fie împinși sub pragul sărăciei după plata facturilor la electricitate.
Ședință de Guvern. Noi măsuri de sprijin pentru mediul de afaceri: o fabrică primește 100 de milioane de euro. Proiect pentru reducerea birocrației În cadrul ședinței de Guvern, joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat o serie de proiecte economice și sociale menite să sprijine investițiile private și să îmbunătățească infrastructura națională. Principalul punct de pe agenda ședinței a fost susținerea financiară pentru fabrica Nokian Tyres de la Oradea, acolo unde se investesc peste 625 de milioane de euro într-o fabrică ultramodernă de anvelope auto.
România, între importuri și producția de zahăr. Dintre toate statele membre UE, noi cumpărăm cel mai mult din Ucraina România, prin tradiție, este o țară europeană cu un consum ridicat de zahăr, însă producem la nivel național mai puțin de un sfert din consumul anual, acesta fiind motivul pentru care importurile de zahăr au crescut constant în ultimii ani, iar deficitul comercial s-a adâncit.
Analiști economici: „Victoria lui Donald Trump ar putea revigora economia mondială” Analistul economic Adrian Negrescu consideră că victoria lui Donald Trump ar putea revigora economia mondială și spune că România trebuie să atragă investitorii americani „cu facilităţi fiscale, cu oportunităţi concrete de investiţii greenfield.
Statul începe vânătoarea prețurilor de la raft pentru a vedea dacă alimentele se scumpesc nejustificat Statul începe vânătoarea prețurilor de la raft pentru a vedea dacă alimentele se scumpesc nejustificat și cum se aplică adaosul comercial. Este decizia luată de ministerul Agriculturii care a anunțat înființarea unui comitet de supraveghere a prețurilor după ce a renunțat la ordonanța care plafona adaosul comercial la toate produsele procesate în România și la o serie de produse care vin din import.