Din această cauză, uzinele Michelin din Cholet și Vannes, în vestul Franței, urmează să fie închise.
„Ne-am evaluat opțiunile, dar nu am putut găsi nicio alternativă la închiderea acestor două site-uri (n.n. – Cholet și Vannes). Singura constantă la Michelin este că este mereu în mișcare”, a declarat președintele Michelin, Florent Menegaux, pentru ziarul Le Monde.
Sindicatele au avertizat deja lucrătorii cu privire la posibila închidere a uzinei din Cholet și Vannes. La Cholet se produc în principal anvelope pentru vehicule utilitare, iar la Vannes fibre metalice (cord) pentru anvelope.
Conform Reuters, personalul de la unitatea Michelin din Cholet a decis deja intrarea în grevă pentru a protesta față de închiderea planificată. O decizie similară ar putea lua și angajații uzinei din Vannes.
Michelin a menționat recent că, în ultimii 10 ani, cota de piață a anvelopelor entry-level pentru autoturisme, vehicule ușoare de transport și camioane grele a crescut. Astfel, categoriile premium au fost afectate și la unele fabrici ale companiei a apărut fenomenul de supracapacitate.
Compania a oprit deja producția la ambele fabrici până pe 11 noiembrie pentru a oferi conducerii și sindicatelor timpul necesar negocierilor.
Alte trei uzine din Germania au fost închise în 2023
În noiembrie 2023, Michelin a decis închiderea a trei unități de producție din Germania.
În momentul respectiv, compania franceză a anunțat că va opri activitatea la fabricile sale din Karlsruhe, Trier și Homburg până la finalul lui 2025. Decizia de la acel moment a afectat peste 1.500 de angajaţi. O altă uzină din Bamberg, Germania, a fost închisă în 2019.
Franța, Germania și Italia se confruntă cu tot mai multe anunțuri privind închiderea unor uzine sau reducerea producției la altele. Acestea sunt considerate unele dintre cele mai scumpe zone de producție din Europa.