Articolele din categoria CULTURĂ:

Fenomenul Pitești ilustrat între chin și ”Amin!” - Interviu cu regizorul Toma Enache INTERVIU
Fenomenul Pitești ilustrat între chin și ”Amin!” - Interviu cu regizorul Toma Enache
Filmul "Între chin și amin", în regia lui Toma Enache, descrie povestea unui tânăr compozitor, Tase Caraman, proaspăt logodit, ce ajunge în închisoarea comunistă de la Piteşti pentru a fi reeducat. Teribilul experiment este condus de temutul comandant Ciumău. Prin credinţă, Tase supravieţuieste torturilor şi, după eliberare, reușește să termine ceea ce i-a adus detenția: absolvent de conservator Tase compune o odă lui Dumnezeu, dar nu apucă să o termine pentru că este arestat. Abia după ce scapă din detenție reușește finalizarea operei, care o va salva pe logodnica lui, Lia, ajutând-o să-și recapete memoria. Actorii Kira Hagi, Constantin Cotimanis, Vali Popescu și Ana Pârvu vor evoca dramele celor care au ajuns în închisoarea Pitești.
Petrecere dezastru de Revelion la Biblioteca Națională
Ce spune Biblioteca Națională în DEZASTRUL de Revelion: Vrem să fim o instituție-reper în peisajul cultural
Biblioteca Națională a României a răspuns luni acuzațiilor legate de organizarea petrecerii de Revelion. Instituția se apără și susține că petrecerea-dezastru din noaptea de Anul Nou a fost un eveniment artistic, „cu artiști români cunoscuți”. Biblioteca Națională mai transmite că „spațiul și mobilierul Bibliotecii NU au fost afectate în niciun fel” și că „evenimentul nu a afectat în niciun fel activitatea de bază a bibliotecii”. În plus, instituția amintește că din dorința de a atrage și alt fel de public, „petrecăreții” au fost „răsplătiți” cu albume realizate de Bibliotecă în 2019. În final, încheie cu „ne propunem, ca în viitorul apropiat, să devenim o instituție reper în peisajul cultural bucureștean”, într-un limbaj de lemn binecunoscut.
Masa de Crăciun 2020
Crăciunul pe stil vechi. Ce bucate speciale se pun pe masă de Nașterea Mântuitorului
Pentru creștinii de rit vechi abia acum încep sărbătorile de iarnă. Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocșii de stil vechi pun aceleași bunătăți de post specifice sărbătorilor. Femeile se apucă de gătit bucate pentru a întâmpina oaspeţii în seara de Crăciun, iar bărbaţii se apucă de tăiat porcul. Moldovenii, ardelenii sau minoritățile de ruși lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor.
Nașterea Domnului Foto: basilica.ro
A venit iar Crăciunul. De ce Nașterea Domnului este sărbătorită în două luni diferite
În vreme ce pentru români sărbătorile de iarnă se apropie de sfârșit, pentru moldovenii de peste Prut acestea stau să înceapă. Creștinii de rit vechi, care respectă calendarul iulian, sărbătoresc Craciunul pe 7 ianuarie. Pentru lipovenii, ucrainenii, sarbii sau grecii de la noi din tara, Craciunul vine abia maine, conform vechiului calendar iulian. La fel și pentru românii de dincolo de Prut. Crăciunul pe rit vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial, cel gregorian. În schimb, armenii ortodocși sărbătoresc deja Crăciunul. Nașterea Domnului este sărbătorită deja de Bobotează, pe 6 ianuarie.