Bătălia de la Podul Înalt, care a avut loc pe 10 ianuarie 1475 în apropiere de orașul Vaslui, este considerată ca fiind cea mai mare înfrângere din istorie a unei armate islamice în fața oștirii aliate creștine condusă de domnitorul Ștefan cel Mare, scrie RealitateadeVaslui.net.
. În ciuda diferenței enorme de forțe, armata otomano-munteană condusă de Suleiman Pașa, a suferit o înfrângere zdrobitoare, unii cronicari relatând despre pierderea totală a efectivului.
Relatările cronicarilor diferă când vine vorba de numărul otomanilor, unii dintre ei menționând 100.000 de turci și 17.000 de munteni din Țara Românească, alte surse indicând un total între 60.000 și 120.000 de oameni. Aceștia îi descriu pe soldații turci ca bine pregătiți și înarmați, însetați de sânge și de averi. După spusele unor cronicari, întreaga armată a lui Suleiman Pașa și-ar fi găsit sfârșitul pe meleagurile moldovene.
Ștefan cel Mare a fost numit eroul creștinătății, după cea mai mare înfrângere a imensei armate islamice
După ce Ștefan cel Mare a aflat că o oaste impresionantă a turcilor înaintează către Moldova pentru a o supune, a trimis imediat soli către Cazimir (Principele Poloniei) și lui Matia Corvinul (Regele Ungariei), cu acesta din urmă fiind în relații destul de proaste după Bătălia de la Baia, cerându-le ajutor și totodată să intervină pe lângă alți principi creștini pentru a i se alătura.
Domnitorul Moldovei a trimis din tabăra sa instalată la Vaslui o scrisoare către Papă, în care a menționat despre tratativele cu venețienii și îi cerea să intervină pe lângă alți principi creștini în a i se alătura să țină piept armatei otomane. Contrar așteptărilor, Ștefan cel Mare nu a primit nici un ajutor, nici bănesc și nici în trupe. Doar 5.000 de secui, 1.800 de unguri (de la Matia Corvinul) și 2.000 de polonezi trimiși de Principele Cazimir al Poloniei.
Cronicarii lituanieni scriu și despre 10.000 de lituanieni care s-au alăturat oștirii creștine, însă alți cronicari nu amintesc de ei, deci e posibil ca cei de mai sus să fi fost confundați cu aliații lui Ștefan cel Mare. Mai multe aici