Corneliu Zelea Codreanu şi procesul de la Turnu Severin - moment esenţial pentru Mişcarea Legionară Legiunea Arhanghelului Mihail a luat naștere vineri, 24 iunie 1927, în cadrul unei reuniuni de doar un minut. Pentru explicarea acestui moment cercetătorii invocă o mie şi una de fapte: de la certurile din interiorul LANC până la ruperea lui C.Z. Codreanu de A.C. Cuza. Însuşi C.Z. Codreanu se desfată, în Pentru legionari, cu argumente care plasează înfiinţarea Mişcării în planul banal al apariției unei noi organizaţii politice.
Claudia Şerbănuţă a fost numită în funcţia de director general interimar al Bibliotecii Naţionale Claudia Şerbănuţă, doctor în biblioteconomie şi ştiinţa informării, a fost numită, miercuri, în funcţia de director general interimar al Bibliotecii Naţionale a României (BNR), după ce Elena Tîrziman, care a fost manager interimar timp de patru ani, a fost destituită, marţi, din funcţie.
Alt tip PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. Interviu cu ultimul supraviețuitor al războiului de tranșee BBC Knowledge va difuza, începând cu 30 iulie, de la ora 23:00, seria documentară Ultimele voci ale Primului Război Mondial.
De ce şi-a tăiat VAN GOGH urechea? Celebrul pictor i-ar fi dăruit-o unei prostituate În 29 iulie 1890 a încetat din viaţă pictorul Vincent van Gogh, la doar 37 de ani. Van Gogh este cunoscut ca un geniu excentric care si-a taiat propria ureche in urma unei depresii psihice provocate de destramarea prieteniei cu un alt pictor celebru, Paul Gauguin. Episodul este prezentat şi în romanul "Bucuria vieţii" de Irving Stone, dar respectând declaraţia artistului potrivit căreia şi-ar fi tăiat singur urechea.
Povestea primei femei instructor auto din România Absolventă a Şcolii de şoferi amatori a Judeţului Ilfov în 1976, Barbara Panco este prima femeie instructor auto din România. A condus camioane, taxiuri, autobuze, maşini de teren şi a învăţat să şofeze aproximativ 1.500 de elevi. La începutul anilor ’80 a câştigat premii la Raliul Femeii şi la Campionatele de Îndemânare Auto, iar în 2008 i-a apărut la Humanitas cartea „Legislaţia rutieră pe înţelesul tuturor”.
VIDEO: Trailerul pentru cel mai aşteptat film al anului a fost lansat Trailerul filmului "The Hobbit: The Battle of the Five Armies", partea a treia a trilogiei lui Peter Jackson, ecranizare a a romanului "The Hobbit" publicat de J. R. R. Tolkien, a fost lansat.
Alt tip PRIMUL RĂZBOI MONDIAL, DUPĂ 100 ANI. Care au fost efectele asupra României? Europa comemorează astăzi 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. România a intrat în conflict doi ani mai târziu. Ce a însemnat pentru noi una dintre cele mai sângeroase conflagraţii mondiale? Marea Unire de la 1918, „Micul Paris”, uzinele „Malaxa”, petrol, grânarul Europei- toate sunt cuvinte cheie pentru perioada care a urmat războiului. Am avut însă parte, deopotrivă, de criză alimentară, inflaţie şi analfabetism. Plus pierderea tezaurului naţional, de o valoare inestimabilă.
NU e GLUMĂ! Jackie Chan vine în PREMIERĂ în ROMÂNIA, pentru Zilele Filmului Chinezesc Actorul Jackie Chan va veni în premieră în România, pentru a participa la deschiderea Zilelor Filmului Chinezesc, un eveniment ce se va desfăşura între 11 şi 18 septembrie, în Capitală, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Kogălniceanu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Interviuri cu veterani britanici, în "Ultimele voci ale Primului Război Mondial" Seria documentară "Ultimele voci ale Primului Război Mondial", care are la bază o vastă colecţie de interviuri filmate cu veterani britanici, va fi difuzată miercuri, începând cu ora 23.00, la BBC Knowledge, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Fotografiile unui român, proiectate pe zgârie-norii din New York Creaţiile negreşteanului Alexandru Pop vor putea fi admirate în inima New York-ului, în cadrul unei expoziţii inedite organizate de echipa "SEE ME", ce reprezintă o comunitate alcătuită din artişti fotografi şi pictori.
Povestea nespusă a romilor din România. Proiectul inedit al unei echipe de cercetători din Cluj "În ciuda modei și a unei fascinației pentru marginali, romii din România nu dispun de o istorie a lor", spun cercetătorii clujeni. O explicație pentru absența lor din istorie este dată de tradiția orală a comunităților de romi care nu a generat mărturii scrise ale existenței lor din trecut, iar documentele referitoare la romi, disponibile în arhive, sunt despre ei și niciodată de ei. Institutul de Istorie Orală din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a demarat un proiect prin care propune realizarea unei istorii orale a populației rome din România.
"Toate pânzele sus" - O evadare imaginară din Epoca de Aur Având la bază unul dintre cele mai frumoase romane de aventuri ale vreunui prozator român, pelicula „Toate pânzele sus” este cu siguranţă unul dintre cele mai iubite şi mai vizionate filme româneşti din toate timpurile.
Scriitoarea Bel Kaufman a murit la vârsta de 103 ani Scriitoarea Bel Kaufman, autoarea romanului "Up the Down Staircase" (1965), care a stat la baza filmului omonim din 1967, regizat de Robert şi Pat Mulligan, a decedat vineri, la vârsta de 103 ani, la domiciliul său din New York.
Războiul condeierilor: Nicolae Iorga versus Tudor Arghezi După apariţia unor fragmente din operele lui Arghezi în manualele şcolare ale anilor ’30, scriitorul e pus la zid de Nicolae Iorga şi susţinătorii săi: e considerat „pornograf” şi autor de „insulte scârboase”, e acuzat că „otrăveşte sufletul noilor generaţii” şi că produce daune uriaşe literaturii.
Prima ediţie a Târgului European al Castelelor va fi organizată la Hunedoara, în 2015 Prima ediţie a Târgului European al Castelelor va fi organizată la Castelul Corvinilor din Hunedoara, în perioada 1-3 mai 2015, până în prezent confirmând participarea administraţiile a şapte palate, cetăţi şi castele din Spania, Ungaria şi România.
HISTORIA: Mai sunt sau nu osemintele lui Kogălniceanu în cripta din Cimitirul "Eternitatea"? După episodul dispariţiei a două busturi din Parcul „Copou“, un alt caz poate zdruncina şansele Iaşiului de a obţine titlul de capitală culturală europeană în anul 2021: mormântul fostului mare om politic Mihail Kogălniceanu din Cimitirul „Eternitatea“ a fost transformat pur şi simplu în depozit de materiale de construcţie. În plus, despre mormânt se vehiculează o ipoteză halucinantă: osemintele lui Kogălniceanu ar fi dispărut de aici încă din perioada comunistă.
Avignon 2014: succes răsunător pentru "Henry VI", un spectacol de teatru cu o durată de 18 ore Finalul primei reprezentanţii a spectacolului de teatru "Henry VI", de Thomas Jolly, un tânăr regizor care a rămas fidel textului lui William Shakespeare timp de 18 ore, a fost salutat marţi, în zori, cu ovaţii îndelungate, la Festivalul de la Avignon.
DOLIU ÎN LUMEA MUZICII româneşti. Fostul baterist al trupei SEMNAL M, condus pe ultimul drum Aproximativ 200 de clujeni au participat marţi, de la ora 13.00, la înmormântarea lui Solomon Francisc, fostul baterist al trupei rock Semnal M.
Cine este autorul celei mai cunoscute fotografii a lui Eminescu? O fotografie făcută în grabă la Praga avea să devină peste ani emblema lui Mihai Eminescu. Şi chiar dacă preferinţa pentru o imagine sau alta a poetului a cunoscut vârfuri sau scăderi de formă în funcţie de epocă, acest portret realizat în anul 1869, în Piaţa Sf. Wenceslas, atunci când Eminescu avea 19 ani, a reuşit să-şi impună supremaţia.
MINCIUNILE impuse de RELIGIE, demascate de tăbliţele de la Ebla Ebla a fost un oraș antic, care a fost situat în nordul Siriei, la aproximativ jumătatea distanței dintre orașele Hamat și Aleppo. Pentru a scoate la iveală cele mai importante secrete antice, arheologii au demarat săpăturile în situl cu pricina în 1960. Zece ani mai târziu au fost descoperite o serie de tăblițe extraordinare printre ruinele unui palat antic.
Descoperire antropologică uluitoare în Bihor. Cele mai vechi urme de paşi din Europa Un grup americano-român de cercetători a anunţat o importantă descoperire de antropologie: în peştera Ciur-Izbuc, aflată pe teritoriul comunei bihorene Roşia, se află cele mai vechi urme de paşi din Europa, poate chiar din lume.
VASILE ALECSANDRI. Femeia pe care a iubit-o Alecsandri şi frumoasa lor poveste de dragoste VASILE ALECSANDRI. Vasile Alecsandri a fost fiul medelnicerului Vasile Alecsandri și al Elenei Cozoni. După unii cercetători, anul nașterii ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818. VASILE ALECSANDRI este omagiat de Google cu un logo special. Elena Negri a fost pasiunea cea mai mare şi cea mai romantică a lui Alecsandri. Dragostea aceasta i-a inspirat poeziile "Lăcrămioarele", care, prin suflul lor liric, ating culmea eroticii şi elegiei lui.
VASILE ALECSANDRI, celebrat de Google. Pastelurile lui VASILE ALECSANDRI VASILE ALECSANDRI începe să publice pasteluri în 1868, în diverse numere ale Convorbirilor literare. Google îl omagiază la 193 de ani de la naștere pe VASILE ALECSANDRI.
GOOGLE îl omagiază pe VASILE ALECSANDRI. Opera lui VASILE ALECSANDRI VASILE ALECSANDRI. În 1843 apare, în Albina Românească, Tatarul, prima poezie care va face parte din ciclul Doine și lăcrămioare. Tot acum scrie poeziile Baba Cloanța, Strunga, Doina, Hora, Crai nou. În 1848 scrie poezia Către români, intitulată mai târziu Deșteptarea României. VASILE ALECSANDRI este omagiat de Google
VASILE ALECSANDRI, omagiat de GOOGLE la 193 de ani de la naștere. Cine a fost VASILE ALECSANDRI VASILE ALECSANDRI. Vasile Alecsandri a fost fiul medelnicerului Vasile Alecsandri și al Elenei Cozoni. După unii cercetători, anul nașterii ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818. VASILE ALECSANDRI este omagiat de Google cu un logo special.
DOLIU ÎN LUMEA MUZICII româneşti. Un cunoscut toboşar A MURIT Cunoscutul toboșar Solomon ”Saci” Francisc, bateristul formațiilor Semnal M și Transylvania a încetat vineri din viață, la vârsta de 67 de ani.
LUMEA ASCUNSĂ din Antarctica. Cele mai importante secrete naziste În anii de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, dorința germanilor care pretindeau părți din Antarctica și doreau să aibă propria lor bază a devenit tot mai stranie. La acel moment, dovezi ale pretenției Germaniei la Antarctica printr-o singură lovitură militară părea cea mai bună opțiune.
Prima carte tipărită în limba engleză, vândută la licitaţie cu 1,3 milioane de euro Prima carte tipărită în limba engleză, veche de 540 de ani, a fost vândută cu peste 1,08 milioane de lire sterline (1,3 milioane euro) la o licitaţie organizată joi de casa Sotheby's, informează bbc.co.uk.
Alt tip Documentarul "Izvorul tinereţii" prezintă RELAŢIILE SEXUALE într-un sat din România Filmul documentar "Izvorul tinereţii/ Stream of love", de Ágnes Sós, care prezintă viaţa aparent monotonă a unor locuitori vârstnici dintr-un sat transilvănean, va fi difuzat, în premieră, la HBO, pe 14 august, de la ora 20.00, informează televiziunea.
Limba română, folosită oficial în 20 de ţări. Pe ce loc se află în topul celor mai vorbite limbi? Ethnologue – Languages of the World a publicat în cadrul celei de a 16-a ediţii topul celor mai vorbite limbi din lume.