Articolele din categoria CULTURĂ:

Corneliu Zelea Codreanu şi procesul de la Turnu Severin - un moment esenţial pentru Mişcarea Legionară
Corneliu Zelea Codreanu şi procesul de la Turnu Severin - moment esenţial pentru Mişcarea Legionară
Legiunea Arhanghelului Mihail a luat naștere vineri, 24 iunie 1927, în cadrul unei reuniuni de doar un minut. Pentru explicarea acestui moment cercetătorii invocă o mie şi una de fapte: de la certurile din interiorul LANC până la ruperea lui C.Z. Codreanu de A.C. Cuza. Însuşi C.Z. Codreanu se desfată, în Pentru legionari, cu argumente care plasează înfiinţarea Mişcării în planul banal al apariției unei noi organizaţii politice.
Van Gogh i-ar fi dăruit urechea unei prostituate.
De ce şi-a tăiat VAN GOGH urechea? Celebrul pictor i-ar fi dăruit-o unei prostituate
În 29 iulie 1890 a încetat din viaţă pictorul Vincent van Gogh, la doar 37 de ani. Van Gogh este cunoscut ca un geniu excentric care si-a taiat propria ureche in urma unei depresii psihice provocate de destramarea prieteniei cu un alt pictor celebru, Paul Gauguin. Episodul este prezentat şi în romanul "Bucuria vieţii" de Irving Stone, dar respectând declaraţia artistului potrivit căreia şi-ar fi tăiat singur urechea.
România a ieşit din primul război mondial cu pagube care depăşeau de 16 ori PIB-ul anual Alt tip
PRIMUL RĂZBOI MONDIAL, DUPĂ 100 ANI. Care au fost efectele asupra României?
Europa comemorează astăzi 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. România a intrat în conflict doi ani mai târziu. Ce a însemnat pentru noi una dintre cele mai sângeroase conflagraţii mondiale? Marea Unire de la 1918, „Micul Paris”, uzinele „Malaxa”, petrol, grânarul Europei- toate sunt cuvinte cheie pentru perioada care a urmat războiului. Am avut însă parte, deopotrivă, de criză alimentară, inflaţie şi analfabetism. Plus pierderea tezaurului naţional, de o valoare inestimabilă.
Povestea nespusă a romilor din România
Povestea nespusă a romilor din România. Proiectul inedit al unei echipe de cercetători din Cluj
"În ciuda modei și a unei fascinației pentru marginali, romii din România nu dispun de o istorie a lor", spun cercetătorii clujeni. O explicație pentru absența lor din istorie este dată de tradiția orală a comunităților de romi care nu a generat mărturii scrise ale existenței lor din trecut, iar documentele referitoare la romi, disponibile în arhive, sunt despre ei și niciodată de ei. Institutul de Istorie Orală din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a demarat un proiect prin care propune realizarea unei istorii orale a populației rome din România.
Mai sunt sau nu osemintele lui Kogălniceanu în cripta din Cimitirul „Eternitatea”?
HISTORIA: Mai sunt sau nu osemintele lui Kogălniceanu în cripta din Cimitirul "Eternitatea"?
După episodul dispariţiei a două busturi din Parcul „Copou“, un alt caz poate zdruncina şansele Iaşiului de a obţine titlul de capitală culturală europeană în anul 2021: mormântul fostului mare om politic Mihail Kogălniceanu din Cimitirul „Eternitatea“ a fost transformat pur şi simplu în depozit de materiale de construcţie. În plus, despre mormânt se vehiculează o ipoteză halucinantă: osemintele lui Kogălniceanu ar fi dispărut de aici încă din perioada comunistă.
VASILE ALECSANDRI, omagiat de GOOGLE la 193 de ani de la naștere.
VASILE ALECSANDRI. Femeia pe care a iubit-o Alecsandri şi frumoasa lor poveste de dragoste
VASILE ALECSANDRI. Vasile Alecsandri a fost fiul medelnicerului Vasile Alecsandri și al Elenei Cozoni. După unii cercetători, anul nașterii ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818. VASILE ALECSANDRI este omagiat de Google cu un logo special. Elena Negri a fost pasiunea cea mai mare şi cea mai romantică a lui Alecsandri. Dragostea aceasta i-a inspirat poeziile "Lăcrămioarele", care, prin suflul lor liric, ating culmea eroticii şi elegiei lui.