SZOBI CSEH A MURIT. Actorul Alexandru Arşinel şi-a amintit despre marele cascador.
"Era de o blândeţe, vizavi de tăria lui de caracter. Era în stare să intervină unele certuri care puteau să apară la filmări. Cu blândeţe, cu profesionalism explica... Ca om, era de o blândeţe extraordinară, era un băiat minunat. Florin Piersic a colaborat cu el în multe filme. De multe ori, acolo unde unii nu puteau să facă, intra el în vârtejul acţiunii. A adunat în jurul lui cascadori care au ajuns mari apoi. Au existat multe demonstraţii pe stadioane, la care noi eram invitaţi pentru spectacole. El cu trupa lui făcea cascadorii extraordinare. Umpleau stadioanele", a declarat Alexandru Arşinel.
SZOBI CSEH a murit la vârsta de 71 de ani. Era un optimist incurabil şi spera să învingă cât mai repede boala. "Buză de iepure" suferea de cancer osos, iar ultimii ani din viaţă au fost pentru el un adevărat chin, scrie click.ro. SZOBI CSEH.
Se deplasa cu greu, iar gândul că a ajuns în cârje îl demoraliza complet dar, cu toate acestea, avea speranţe că se va vindeca.
SZOBI CSEH vorbea despre boala lui ca despre "o gripă" şi refuza să dea prea multe detalii despre suferinţa lui.
SZOBI CSEH s-a născut într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la liceul Andrei Șaguna și la liceul Unirea din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966.
SZOBI CSEH. Încă din timpul facultății, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa Ganea. Aflat în anul trei de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și “Serbări galante” (în regia lui René Clair).
SZOBI CSEH. „La începutul carierei mă antrenam la circul din București ca să-mi îmbunătățesc exercițiile la trapez. Dar tatăl meu, care era directorul singurei bănci din Brașov, nu voia să se știe ca eu sunt un circar, așa că ziua mă duceam la cursuri și noaptea mă antrenam să devin cel mai bun zburător din Europa”
SZOBI CSEH. În anii 1967-1980, fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic "București" și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică, a colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.
Tot din 1967, SZOBI CSEH a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare și instruire, până în 1987. Astfel, SZOBI CSEH a contribuit substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.
În 1975 a devenit coordonator al școlii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin și Tele München (până în anul 1986).
SZOBI CSEH. De la debutul său, SZOBI CSEH a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.