"Rezidenţi civili paşnici au fost reţinuţi de ocupanţii (ruşi - n.r.) şi trimişi în locuri unde sunt privaţi de libertate. Sunt cunoscute câteva închisori de acest tip: două în Olenivka, un centru de detenţie preventivă din (regiunea) Doneţk şi unul în Makiivka", au declarat sursele citate, relatează EFE, preluat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, persoanele sunt deţinute "în condiţii teribile şi inumane, ca într-un lagăr de concentrare". "Sunt închise în celule minuscule, de 2 metri pătraţi pe 3, câte 10 persoane", precizează primăria în exil a Mariupolului.
Oamenii trec printr-o situație greu de imaginat, fiind privați de chestiuni vitale, cum ar fi apa și hrana. "Nu-i lasă să iasă (din oraş). Nu au acces la servicii medicale normale şi sunt supuşi diverselor forme de tortură, deopotrivă fizică şi psihologică", transmite primăria oraşului, pe Telegram.
Mesajul este însoțit și de un apel adresat Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi ONU, cele două organizaţii fiind rugate să analizeze detenţiile ilegale de civili din oraş.
"Folosiţi toate pârghiile cu putinţă pentru a obţine lista de prizonieri. Asiguraţi-vă că au condiţii de viaţă demne. Şi acţionaţi împreună pentru eliberarea fiecărui locuitor al Mariupol", a declarat, la rândul său, primarul în exil al Mariupolului, Vadim Boicenko, într-un mesaj postat pe Telegram.
Reamintim că Mariupolul, Rusia și-a declarat victoria în bătălia de luni de zile pentru cucerirea Mariupolului la finalul lunii mai. Pe 20 mai, Moscova a declarat că orașul-port a fost „complet eliberat” după ce ultimii luptători care apărau fabricile de metal Azovstal s-au predat.
Potrivit oficialilor de la Moscova, un total de 2.439 de luptători ucraineni s-ar fi predat în ultimele zile ale atacurilor de dinaintea capitulării. Informația nu a fost însă confirmată și de partea ucraineană.
După căderea în mâinile ruşilor, oraşul a ajuns să fie administrat de reprezentanţi proruşi ai RPD.