MENIU

VIDEO / Nominalizările la Oscarul fotbalului! Tu pe cine vezi drept cel mai bun actor-fotbalist?

Foto: Times

Oscarurile s-au acordat recent, însă există şi mulţi fotbalişti care ar putea avea şanse la prestigiosul trofeu acordat în industria filmului. Nu e vorba neaparat de un Vinnie Jones, care a jucat fotbal chiar şi la Chelsea înainte de a ajunge la Hollywood, ci de "actorii" de pe teren. Cei de la "Times" s-au pus pe treabă şi au alcătuit nominalizările la Oscarul fotbalului.

Jurgen Klinsmann
Finala CM 1990 Germania - Argentina 1-0, 8 iulie 1990

Nu te poţi pune cu un "clasic". Mai ales cu Klinsmann, un actor de seria "Naşul", apreciat de jurnaliştii englezi mai ales pentru prestaţiile de la CM din 1990. Nominalizarea o primeşte pentru cartonaşul roşu scos pentru un fundaş argentinian, în finala de la Roma. La scorul de 0-0, Klinsmann a făcut o cursă pe partea stângă şi, înainte de a fi atins de fundaşul Pedro Monzon, a făcut o săritură acrobatică, peste piciorul acestuia. Căzut la pământ, Klinsmann s-a arcuit încă o dată, a mai făcut trei rostogoliri superbe, iar Monzon s-a ales cu un roşu din partea centralului. Prima eliminare într-o finală de CM. Până la urmă Germania s-a impus la limită, cu golul din penalty al lui Brehme.

Dida
Liga Campionilor, 3 octombrie 2007: Celtic - AC Milan 2-1

Calităţile actoriceşti ale brazilianului au ieşit la iveală într-un meci cu Celtic, în 2007, în Liga Campionilor. Momentul culminant a fost de asemenea bine ales. Era minutul 89, iar scorul egal, 1-1. Doar că înscriu gazdele de la Celtic, la o fază în care goolkeeper-ul brazilian a gafat, după ce a respins un balon în faţă, direct în ghetele atacantului McDonald. Jucătorii lui Celtic sărbătoresc cu fanii, dar unul dintre ei face o greşeală care a costat ulterior clubul, dar care l-a scos în prim plan pe Dida. Suporterul a reuşit să pătrundă pe teren şi s-a bucurat în faţa portarului lui Milan, pe care l-a şi atins uşor. Greşeală mare, însă. Iniţial, Dida fuge după  "agresor", apoi se prăbuşeşte secerat şi se ţine cu mâna de faţă. Pungi cu gheaţă, medici, etc, totul se sfârşeşte minunat!

Rivaldo
CM 2002: Brazil - Turkey 2-1

Jurnaliştii englezi spun că nominalizarea brazilianului a fost foarte aproape de premiu. Într-adevăr, o prestaţie remarcabilă. Partida Brazilia - Turcia, de la CM din 2002. Brazilianul aştepta balonul pentru a executa un corner. Hakan Unsal şutează mingea înspe Rivaldo şi-l loveşte pe acesta peste picioare, însă brazilianul se ia rapid cu mâinile de faţă şi se rostogoleşte la pământ, sub ochii tuşierului. Centralul Yung Joo Kim nu stă mult pe gânduri şi-i arată direct roşu fundaşului turc. Ulterior, FIFA l-a amendat pe Rivaldo cu 5500 de dolari, însă acesta a declarat că nu regretă ce a făcut.


Cristiano Ronaldo
CM 2006: Germania - Portugalia 3-1

Ronaldo a cucerit în 2008 Balonul de Aur şi e considerat cel mai bun fotbalist din lume în acest moment, însă multă lume îl critică pe portughez pentru plonjoanele sale artistice cu care reuşeşte să obţină numeroase lovituri libere. Cei de la "Times" s-au oprit doar asupra unei secvenţe din partida Portugalia-Germania, de la CM din 2006. La o întâlnire cu durul Metzelder, Ronaldo sare înspre cer, apoi se prăbuşeşte la pământ şi se rostogoleşte de mai multe ori. O scenă pe care portughezul ar putea-o interpreta, fără nicio problemă, într-un film de acţiune.

Maradona
CM 1986: Argentina - Anglia 2-1

Cu siguranţă "Mâna lui Dumnezeu" nu putea scăpa din topul britanicilor. Mai ales că au ieşit "şifonaţi" din acest film. Golul înscris cu mâna de argentinianul Maradona în faţa lui Shilton, la doar 4 ani de la războiul din Malvine, nu poate fi uitat de englezi. Cum istoria e cunoscută, haideţi mai bine să revedem scena şi prestaţia superbă a lui "El Pibe D'Oro". E "performanţa" după care se măsoară celelalte prestaţii.


Deşi concurenţa a fost acerbă, iar prestaţiile actorilor remarcabile, după îndelungi deliberări englezii au ales câştigătorul Oscarului:

Roberto Rojas
Preliminariile CM 1990: Brazilia - Chile - abandonat

Efectele speciale, machiajul şi cascadoriile şi-au adus aportul la următorul "film", însă meritul principal l-a avut actorul principal, Roberto Rojas. Cum ţara sa era practic eliminată din cursa pentru Italia '90, în cazul unui eşec estimat în faţa Braziliei, pe Maracana, portarul a iscocit un plan genial. Dacă va obţine abandonarea meciului şi, eventual, rejucarea acestuia pe un teren neutru, Chile ar fi avut o şansă în faţa brazilienilor. Sau asta a gândit Rojas.

În minutul 69, la scorul de 1-0 pentru Brazilia, Rojas s-a prăbuşit pur şi simplu lângă o torţă care a fost aruncată în apropierea careului său. Apoi a început scenariul, unul la care doar Lex Luther s-ar fi gândit. Portarul chilian a scos o lamă ascunsă în mănuşi şi s-a tăiat! Rezultatul: mult sânge, îmbrânceli între cele două echipe, Rojas scos pe braţe de pe teren de conaţionali săi şi abandonarea emciului, plănuită cu succes de goolkeeper.

Totuşi, după ce oficialii au examinat secvenţele video, scenariul hitchcockian al lui Rojas a fost descoperit. Meciul a revenit Braziliei, Chile a fost exclusă de la CM din Italia şi de la următoarea ediţie a mondialelor, iar Rojas a fost suspendat pe viaţă. Să nu uităm faptul că femeia (!!!) care a aruncat torţa în teren a ajuns apoi în paginile Playboy-ului brazilian. Un Oscar meritat pentru scenariu, regie, actor principal şi cel într-un rol secundar!

Mai multe articole despre:
top Oscar fotbalişti