MENIU

Unirea Principatelor Române, povestită la castelul Compiegne

Foto: ro.altermedia.info

O expoziţie consacrată lui Napoleon şi Principatelor Române, organizată la muzeul din Compiegne, explică ataşamentul României faţă de Franţa prin prisma rolului jucat de francezi în unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub sceptrul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Expoziţia, deschisă până pe 29 iunie, reconstruieşte decorul în care Napoleon al III-lea îl primeşte pe Cuza la castelul din Compiegne, dar şi momentul participării României la Expoziţia universală din 1867 din Paris, unde au fost expuse lucrări ale pictorilor români Theodor Aman şi Nicolae Grigorescu.

Evenimentul evocă, astfel, călătoriile occidentalilor în Moldova şi Valahia, în secolele XVIII-XIX, şi mobilizarea intelectualilor francezi pentru a sprijini unirea celor două principate, ai căror reprezentanţi trăiau în exil, la Paris, după eşecul momentului 1848. Ipoteza mai puţin comentată de istorici este aceea a implicării personale a împăratului Napoleon III în unirea celor două provincii româneşti, prin tratatul de la Paris din 1856.

Napoleon al III-lea a contribuit la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, dar artizanul adevărat al naşterii regatului românesc este considerat a fi Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, adus la putere în 1866, prezent în expoziţie prin reconstituirea a două piese din apartamentul lui.

Expoziţia universală din 1867 de la Paris a constituit o etapă decisivă în recunoaşterea Unirii Principatelor pe scena internaţională. Au fost prezentate, atunci, opere emblematice printre care Comoara de la Pietroasa şi o machetă a mănăstirii de la Curtea de Argeş. Comisarul general al Principatelor Române pentru Expoziţia universală de la Paris 1867 a fost Alexandru Odobescu, care a încredinţat construcţia Pavilionului României arhitectului francez Ambroise Baudry. Edificiul a avut drept model principal Biserica Episcopală de la Curtea de Argeş.

Expoziţia de la castelul din Compiegne evocă şi raporturile artistice dintre România şi Franţa, în timpul celui de-al doilea imperiu. De la mijlocul secolului al XIX-lea, pictorii români au frecventat atelierele lui Picot, Drolling şi Cornu, unii dintre ei expunându-şi lucrările în saloanele pariziene.

În 1881, Carol I a fondat regatul României, act descris în prezentarea expoziţiei ca fiind "puternic sprijinit de împăratul francez".