MENIU

Prima Casă - CEC Bank a stabilit un plafon de 400 milioane lei, oferta vizează numai credite în lei

Foto: cec.ro

CEC Bank a depus oferta de participare la Prima Casă, care include un plafon pentru creditele acordate în cadrul acestui program de 400 milioane lei, oferta băncii vizând numai împrumuturile în moneda naţională, ce vor fi preschimbate în euro, după adoptarea monedei unice europene.

"Rămânem la aceeaşi opinie, exprimată şi cu alte ocazii, că este recomandabil ca împrumuturile angajate de persoanele fizice să fie în valuta în care au veniturile. În acest fel se elimină riscul valutar care, în condiţiile actuale de volatilitate de pe pieţele financiare valutare, rămâne ridicat. În plus, personal, consider că în acest moment EURIBOR se află în apropierea unui minim istoric, în timp ce ROBOR are mari şanse să scadă, iar în momentul adoptării euro va fi înlocuit cu EURIBOR", a spus preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea.

Un alt argument adus de Gheţea în favoarea creditelor în lei este că "la momentul adoptării euro atât veniturile (salarii, dividende, chirii etc), cât şi datoriile (creditele, etc) cetăţenilor României vor fi convertite din lei în euro, aplicându-se acelaşi curs, rezultând practic un risc de conversie nul".

CEC Bank a transmis, joi, la Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) şi către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) oferta financiară pentru creditele acordate prin programul Prima Casă.

"În baza analizelor efectuate asupra solicitărilor de credite imobiliare din primele cinci luni ale acestui an, CEC Bank a comunicat  FNGCIMM intenţia de a utiliza în anul 2009, un plafon de garantare aferent programului Prima Casă de până la 400 milioane lei (cca. 1700 case)", se arată în comunicatul transmis, vineri, de bancă.

Pentru creditele în lei acordate prin Prima Casă, banca percepe o dobândă anuală egală cu rata medie a dobânzilor interbancare ROBOR la 3 luni plus 1,9%, dar nu percepe comisioane de acordare, analiză, gestiune sau rambursare anticipată.

"În plus faţă de cele prezentate anterior, CEC Bank oferă promoţional celor care vor obţine un credit până la data de 31 decembrie 2009 şi care achiziţionează imobile cu valoarea de maximum 60.000 euro, echivalent lei, următoarele avantaje: nu percepe comision de evaluare, pentru primul an, împreună cu societăţile de asigurări partenere, va suporta prima aferentă poliţei de asigurare obligatorii, un card de credit, în baza analizei aceleaşi documentaţii", se mai arată în comunicatul transmis de bancă.

Persoanele care doresc să ia credite de la CEC Bank prin programul Prima casă trebuie să aibă o vârstă maximă la data rambursării integrale a creditului de 80 de ani, în condiţiile în care durata maximă de finanţare este de 30 de ani, iar perioada de graţie de maximum 180 de zile.

Produsul dezvoltat pentru programului Prima Casă va fi distribuit prin toată reţeaua CEC Bank, de 1.380 de unităţi teritoriale, cu acoperire la nivel naţional, toate având atribuţii privind colectarea documentaţiei specifice de creditare şi punerea la dispoziţia clienţilor a finanţărilor aprobate.

Guvernul a stabilit că băncile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casă pot aplica o marjă de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni în cazul împrumuturilor în euro, respectiv o marjă de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele în lei.

Numărul băncilor înscrise în programul Prima Casă a fost de 20, iar valoarea creditelor pe care băncile sunt dispuse să le acorde este de 1,457 miliarde euro, peste plafonul de 1 miliard euro impus de guvern, a anunţat joi seară Ministerul Finanţelor Publice.

Cele 20 de bănci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, UniCredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank.
Mai multe articole despre:
CEC Bank Prima Casă