MENIU

Preşedintele CSM susţine adoptarea Codurilor prin asumarea răspunderii Guvernului

Foto: NewsIn

Preşedintele CSM, judecătorul Virgil Andreieş, a declarat vineri că cele patru Coduri ar putea fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului, precizând că procedura ar trebui prelungită, pentru a li se aduce îmbunătăţiri proiectelor.

"Cred că, în ceea ce priveşte adoptarea celor patru Coduri, urgenţa este un obiectiv important şi în al doilea rând rigurozitatea şi acurateţea. Prin urmare, cred că ar fi în interesul nostru în acest moment ca cele patru Coduri să fie adoptate sub forma asumării răspunderii, sigur, astfel încât această procedură, dacă se poate prelungi cu câteva luni, astfel încât să mai poată fi aduse îmbunătăţiri la cele patru proiecte. Să nu uitaţi, cele patru proiecte au fost supuse dezbaterii colectivelor de judecători, s-au făcut propuneri, s-au făcut amendamente, iar Consiliul Superior al Magistraturii le-a analizat pe toate patru şi a făcut sute de amendamente cu obiecţiuni", a declarat Andreieş în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele CSM a afirmat că pericolul cu un act normativ bine făcut este că el va fi modificat de către comisiile de specialitate ale Parlamentului, lucru care nu este bine să se întâmple cu cele patru Coduri. "Ori de câte ori se întâmplă ca un act normativ bine făcut, riguros, să fie dezbătut, uneori se întâmplă să se facă unele modificări în cadrul comisiilor juridice sau a Parlamentului, care, practic, rupe o verigă a lanţului. În general, dacă nu ar fi cele două imperative, sunt pentru un proces legislativ, care înseamnă adoptarea actelor normative de către Parlamentul României. Dar aici suntem într-o situaţie de excepţie", susţine judecătorul clujean.

Andreieş a subliniat că nu poate fi vorba de reforma în justiţie fără adoptarea Codurilor pe care sistemul judiciar din România le aşteaptă de 20 de ani.

Colegul său în CSM, Dan Lupaşcu, a precizat, joi, în cadrul plenului Consiliului, că propunerea preşedintelui Traian Băsescu de adoptare a celor patru Coduri prin asumarea răspunderii este greşită.

"Codurile trebuie să fie rezultatul unor decizii juridice. Există o vorbă populară care spune că graba strică treaba. Chiar dacă există presiuni din exterior pentru adoptarea rapidă a acestor Coduri, nu trebuie să ne grăbim. Cel mai important rol al CSM ar fi transformarea acesteia în apărătorul statului de drept", a afirmat Lupaşcu.

Mai multe articole despre:
justiţie CSM Dan Lupaşcu coduri Virgil Andrieş