MENIU

Oprirea construcţiei la pasajul Basarab costă 139,4 milioane de euro pe an

Foto: Realitatea TV

Blocarea lucrărilor la pasajul Basarab ne costă cât un pasaj finalizat, aproape 140 de milioane de euro pe an, spune primăria Capitalei. Comparativ, valoarea totală a construcţiei se ridică la doar 110 milioane de euro.

Pentru construcţia pasajului Basarab s-au alocat 110 milioane euro. Până acum au fost plătite peste 30.

Mădălin Dumitru, director direcţia de infrastructură, spune că întârzierea este undeva la 15-18 luni şi că până acum costurile pentru construcţia pasajului au crescut cu 20%.

Pierderea pe care o suferă capitala este mult mai mare, însă. Conform calculelor municipalităţii risipa de timp a locuitorilor ne costă anual peste 31 de milioane de euro. La această sumă se mai adaugă costurile pentru reparaţii şi întreţinerea autovehiculelor, alte 6 milioane de euro şi întreruperea circulaţiei tramvaielor, 100.000 de euro. La toate acestea se adaugă şi întreţinerea drumurilor adiacente pentru care se plătesc 1,5 milioane de euro pe an. Pagubele economice sunt de 100 milioane euro. Totalul pierderilor estimate: 139,4 milioane euro pe an iar toţi aceşti bani sunt plătiţi din buzunarul bucureştenilor.

Cu toate acestea Consiliul General al Capitalei a respins cererea prin care municipalitatea solicita Guvernului să declare Pasajul Basarab, lucrare de utilitate publică.

Construcţia pasajului basarab are deja o întârziere de 17 luni. În acest moment, lucrările sunt oprite prin hotărâre judecătorească. Motivul acestei decizii este faptul că municipalitatea nu a făcut demersurile necesare pentru declasificarea unor monumente din zona lucrărilor.