MENIU

Noile state membre UE nu sunt ascultate la Bruxelles, la cinci ani de la aderare, spune un studiu

Foto: europeword.com

La cinci ani de la cea mai mare extindere UE, cele zece noi state membre, primite în organizaţie la 1 mai 2004, cer o reformă a principalelor politici ale Uniunii, dar nu sunt ascultate la Bruxelles, potrivit unui studiu al Open Society.

Dacă ar fi fost ascultate, UE ar fi primit Croaţia şi Serbia "în câteva luni" şi ar fi accelerat negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, potrivit studiului bazat pe rapoartele unor experţi din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia şi România.

Bulgaria şi România au aderat la UE la 1 ianuare 2007. Dacă ar fi fost ascultate, noile membre ar fi continuat construirea a circa 12 noi reactoare şi centrale nucleare în regiune, ar fi accelerat aderarea la zona euro şi ar fi ridicat obstacolele asupra liberei circulaţii a muncitorilor, mai explică studiul.

Totuşi, noile state membre dau dovadă de o oarecare inerţie, care "se exprimă prin lipsa capacităţii de formulare şi promovare a poziţiilor lor", notează studiul. "Aceste state au avut probleme în a asimila şi a se obişnui cu ideea că Bruxelles-ul nu este Moscova şi, când Bruxelles-ul întreabă ce vrei, atunci aşteaptă un răspuns", a declarat analistul Marin Lessenski.